Mandatar

VIDEO | Zaev za HRT: Ne mora se liti krv da bi pao režim

Vijesti / Flash | 04. 03. 2017. u 18:31 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nastavlja se politička kriza u Makedoniji nakon što je predsjednik Đorge Ivanov odbio dati mandat za sastav vlade lideru socijaldemokrata Zoranu Zaevu koji je imao potvrđenu natpolovičnu potporu u parlamentu nakon nedavnih izbora.

Za HRT Zaev je izjavio da ipak ne očekuje nasilje i sukobe.

"Situacija u Makedoniji je toliko apsurdna. Vjerujem da je ovo privremena situacija jer svijet nam se smije. Ovo demokracija ne poznaje, ovo je toliko kontradiktorno da to ne možete objasniti nikomu. Dobivanje mandata može značiti i da možda nećemo uspjeti sastaviti vladu, ali sa 67 od 120 zastupnika imamo pravo dobiti priliku", izjavio je Zoran Zaev.

Na pitanje je li izdao nacionalne interese prihvaćajući zahtjeve albanskih stranaka Zaev je odgovorio kako je za gospodina Ivanova sporan zahtjev za raspravom o držanim simbolima, ali rasprava znači razgovor - ne zahtjeve i upute.

"Demokratska smo zemlja i ne smijemo se bojati rasprave. Izgovor koji je našao da netko Makedoniji želi zlo - zaista je neutemeljen", smatra Zaev.

Na pitanje strahuje li od sukoba i krvoprolića poručio je: "Svi se toga bojimo, ali sam uvjeren da se to neće dogoditi. Da se trebalo dogoditi , dogodilo bi se puno prije. Pregovorima smo došli do ovoga. Sretan sam i ponosam što smo kemijskom i glasom skinuli režim s vlasti. Ne mora se liti krv da bi pao režim".

"Moj politički oponent kojeg podupire predsjednik aludira na podjelu, federalizaciju na uništavanje unitarnog karaktera države. Ako javno napadnete građane kojih je više od 20 posto u Makedoniji oni će se braniti - a ako udružite ljude - država je jača. Makedonija je za sve građane koji u njoj žive", poručio je Zaev.

Nakon neuspjelog puča u Crnoj Gori za koji vlasti optužuju Ruse, nakon blokade Predsjedništva BiH zbog zahtjeva za reviziju presude za genocid, makedonski predsjednik optužuje potencijalnog mandatara Zaeva za ugrožavanje države, a on njega za državni udar. Je li Makedonija novo "bure baruta" na Balkanu?

Kopirati
Drag cursor here to close