Kriza u federaciji

VIDEO | Šume posvađale vlast

Vijesti / Flash | 09. 06. 2017. u 07:52 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kriza u Federaciji BiH je na vrhuncu, tvrde parlamentarci koji su mišljenja da se ona ne produbljuje, nego da je kulminirala i da je najveća otkako postoji Federacija BiH, pišu Nezavisne novine.

Razlog tome je Zakon o šumama u FBiH jer je SDA sporno da se nadležnosti prebacuju na županije i da se na taj način crtaju linije nekih novih entiteta, dok ministri iz HDZ-a BiH Šemsudina Dedića, federalnog ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, pak, prozivaju za nepoštivanje Ustava BiH.

Tvrde da on medijskim izjavama o tome kako neće dopustiti davanje državne imovine županijama i općinama daje do znanja kako ne poštuje ustavno uređenje BiH jer ne priznaje postojanje teritorijalnih jedinica i njihovih ustava, a pogotovo ne priznaje dodijeljene im nadležnosti.

Iz HDZ BiH tvrde da bi kroz predloženo rješenje u Zakonu o šumama, FBiH gospodarila kompletnim resursom šuma i šumskog zemljišta, a sredstva od korištenja tog resursa bi raspoređivala vlastitim nahođenjem, prema pravilnicima koje resorno ministarstvo samo donese iako je prilikom izrade nacrta Zakona o šumama korišteno načelo usklađivanja zakona kroz razne sastanke, javne rasprave i različita povjerenstva.

Takav djelomično usuglašeni tekst nacrta zakona prošao je Vladu FBiH i oba doma Parlamenta FBiH. No, iz HDZ BiH u svom reagiranju tvrde da je ministar Dedić izradio novi prijedlog zakona koji je potpuno različit od prvobitnog teksta zakona.

I dok se koalicijski partneri optužuju, opozicija tvrdi da je Vlada FBiH, a samim tim i Federacija, jedan raštimani orkestar. Tako Dženan Đonlagić, zastupnik DF-a u Zastupničkom domu FBiH, tvrdi da ovo nije produbljavanje krize, već njezina kulminacija.

"Ovdje se ne radi o boljem rješenju za građane. Koplja se lome oko zakona o igrama na sreću i o šumama u FBiH, jer je riječ o tome tko će više uzeti, a ne o boljem rješenju za građane", kazao je Đonlagić, ocijenivši da je ovo bankrot Vlade FBiH.

Tvrdi kako FBiH djeluje kao jedan raštimani orkestar jer u Vladi FBiH glasuju na jedan način, u Zastupničkom domu na drugi i u Domu naroda na treći način, a sve to, kako ističe, platit će građani.

Njegov kolega iz SDP BiH Elvir Karajbić ističe da se kriza u FBiH ne može produbiti jer je najveća od kako postoji Federacija.

"Vladajuće stranke se svađaju oko plijena, a ne oko zakona. To je samo privid. U javnosti se svađaju, a po kafanama lijepo komuniciraju. To je samo predstava za siromašne građane ove zemlje", kazao je Karajbić.

Salmir Kaplan, zastupnik SDA, smatra da kriza nije produbljena, samo su se sad pokazala prava lica i da je kriza nazvana pravim imenom.
"Očigledno je da naši partneri funkcioniraju samo na sistemu ucjena", kazao je Kaplan.

Kopirati
Drag cursor here to close