Čelik 2017

VIDEO | Srbi izveli veliku vojnu vježba s bojevim streljivom

Vijesti / Flash | 09. 05. 2017. u 15:08 D.L.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U povodu Dana Vojske Srbije, Dana pobjede i Dana Europe u Nikincima u Vojvodini izvedena je velika vojna vježba "Čelik 2017".

Vojna vježba bila je jedinstvena po tome što je prvi put u Srbiji izvedena s tolikim brojem obrambenih sustava i uz uporabu bojevog streljiva. Posljednji put tako veliki vojni skup održan je 1985. godine na vojnoj paradi u Beogradu, također na Dan pobjede, navodi Tanjug.

U vojnoj vježbi u Nikinci sudjelovalo je više od 500 pripadnika oružanih snaga. Na poligonu su bili razni oklopnjaci, artiljerija, helikopteri, zrakoplovi te padobranci i drugi specijalci.

Na vježbi je prikazano najsuvremenije srpsko naoružanje i vojna oprema, odnosno sve što proizvodi obrambena industrija, kao i dio sposobnosti Vojske Srbije.

Prvi put su široj javnosti predstavljeni raketni sustav "Alas", najnovija srpska puška, višenamjenska oklopna vozila "Miloš" i "Lazar", raketni sistemi "Morava" i "Oganj", samohodna haubica "Nora".

Nastupili su modernizirani tenk M-84as1, M-84a i M-84, djelovao je i protuavionski sustav "PASARS", kao i protuoklopni helikopteri Hn42/45, jurišni avion ORAO HJ 22, dok su "migovi-29" nadlijetali tehničko-taktički zbor čime je i završen prikaz.

Vojnoj vježbi u Nikincima nazočili su predsjednik Srbije Tomislav Nikolić, premijer Srbije Aleksandar Vučić, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i prmijerka RS Željka Cvijanović, javio je Tanjug.

Kopirati
Drag cursor here to close