Helikopter

VIDEO | SB-1 Defiant - Amerikanci predstavili novu zvijer na nebu

Vijesti / Flash | 18. 04. 2017. u 06:53 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prije nekoliko dana firma Lockheed Martin objavila je promotivni video svog koncepta borbenog helikoptera SB-1 Defiant, koji bi u budućnosti trebao zamijeniti slavni AH-64 Apache, objavila je Hina.

Radi se o borbenom helikopteru kojeg zajednički razvijaju Boeing i Sikorsky (tvrtka u vlasništvu Lockheed Martina) u sklopu programa FVL (Future Vertical Lift). Naime, američka vojska već neko vrijeme razmišlja o novoj generaciji helikoptera koja bi trebala zamijeniti letjelice koje se koriste već desetljećima, naročito AH-64 Apache i UH-60 Black Hawk.

U kratkom promotivnom videu kojeg je prije nekoliko dana objavio Lockheed Martin ističe se kako je cilj dizajnirati borbenu letjelicu koja će biti dužeg dometa i brža od dosadašnjih, s vrhunskim performansama pri lebdenju i još boljom pokretljivošću.


Očekuje se da će SB-1 Defiant letjeli maksimalnom brzinom od 464 kilometara na sat, što je gotovo 100 km/h brže od maksimalne brzine leta modela AH-64 Apache. Defiant bi također trebao imati sposobnost lebdenja u mjestu na visinama do 1,800 metara. Trebao bi biti i većeg dometa od postojećih borbenih helikoptera, a trebao bi moći nositi i više naoružanja.

Koncept Defiant baziran je na koaksijalnom sustavu dva rotora, koji će pogoniti napredna turbina. Novi helikopter bit će znatno tiši, što je ključno u operacijama iskrcavanja vojnika na neprijateljskom području, navode američki mediji, prenosi Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close