31 kandidat

VIDEO | Promovirani mladi časnici Oružanih snaga BiH

Vijesti / Flash | 20. 12. 2016. u 12:31 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Domu Oružanih snaga BiH (OS BiH) danas je održana svečanost prijama treće klase časnika u profesionalnu vojnu službu u OS BiH.

U tu službu danas je primljen 31 kandidat, od toga tri žene, koji su uspješno završili obuku u okviru projekta ''Osnovna časnička obuka''.

Ministrica obrane BiH Marina Pendeš im je čestitala i poželjela da budu najbolji predstavnici Ministarstva obrane i Oružanih snaga BiH i najbolji predstavnici ''domovine nam BiH“.

''Prisegom koju ćete položiti postajete dio elite OSBiH. Postajete budući zapovjednici naših postrojbi, naši vojni lideri za ovo, a i buduća desetljeća'', rekla je u obraćanju ministrica obrane BiH.

Ona je izuzetno ponosna što danas u stroju mladih časnika se nalaze i tri "dame".

To dovoljno govori, rekla je Pendeš, o istinskoj opredijeljenosti MO i OS BiH da se pruže iste mogućnosti svima da se jave na "naše natječaje bez straha da će biti po bilo kojoj osnovi diskriminirani".

''Uvjerena sam da ćete vašim umom i zalaganjem ispuniti sve zadaće koje će se pred vas postaviti i obavljati ih profesionalno, savjesno i odgovorno'', rekla je Pendeš.

Ponovila je opredjeljenje BiH za punopravno članstvo u NATO-u koje predstavlja jamstvo za mir i stabilnost ne samo u BiH nego i cjelokupnoj regiji.

Ministrica obrane BiH je zahvalila Veleposlanstvu Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske i Uredu vojnog izaslanika UK-a na pomoći OSBiH.

Čestitajući mladim časnicima OSBiH načelnik Zajedničkog stožera OS BiH generalpukovnik Anto Jeleč istaknuo je da podmlađivanje časničkog i dočasničkog kadra predstavlja važan segment u dostizanju NATO-standarda.

Naveo je da su pripadnici treće klase u profesionalnu vojnu službu primljeni iz civilstva nakon raspisivanja i provođenja natječaja te najavio da će ta metoda prijama mladih lidera u OS BiH biti nastavljena.

Za najboljeg polaznika treće klase mladih časnika OSBiH proglašen je Senahid Petak.

''Iza nas je 11 mjeseci obuke i uložili smo ogroman trud da bismo danas bili ovdje. Od prvog dana obuke shvatili smo kolika je čast biti časnik OS BiH. Od danas naša uloga se mijenja, ona postaje veća i odgovornija. Od danas smo na usluzi državi BiH i njenim građanima. Sve što budemo radili radit ćemo časno, pošteno i odgovorno'', rekao je Petak u ime treće klase mladih časnika OSBiH.

Današnjoj ceremoniji nazočili su dužnosnici Veleposlanstva Ujedinjenog Kraljevstva (UK) u BiH, predstavnici bh. vlasti, dužnosnici NATO-stožera Sarajevo i EUFOR-a, kao i članovi vojno-diplomatskog zbora, rodbina i prijatelji pripadnika treće klase.

Metoda prijama kandidata iz civilstva u časnički zbor počela je u sklopu projekta, realiziranog uz podršku vlade UK-a, odnosno Veleposlanstva Velike Britanije u BiH - Ureda vojnog atašea i u suradnji s NATO-stožerom Sarajevo i Zapovjedništvom EUFOR-a.

Kopirati
Drag cursor here to close