Interview20

VIDEO | Kada bi Čović podnio ostavku?

Vijesti / Flash | 29. 04. 2017. u 07:54 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Kada bih bio svjestan da sam grubo prekršio neki zakon, bez obzira o čemu se radi, odmah bih podnio ostavku'' rekao je u emisiji Interview20 na BHT1 Dragan Čović, član Predsjedništva BiH.

Govorio je o tome koliko je danas frustriran zbog toga što je evidentan zastoj prema Europskom putu ipak postoji.

Tjedna veza s Bruxellesom

''Da, zastoj postoji, frustracije nema. Možda jednog razočarenja, nekad na sebe, nekad na kolege, ali to kod mene to kratko traje, ne smijem sebi dopustiti luksuz da se bavim tim ili padnem u neko sivilo u razmišljanju. Kada imamo takve stvari, to kod mene prođe za dan, dva i vjerujte da ćemo u sljedećih 15 dana biti u Bruxellesu s gospođom Mogherini (predstavnica EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Federica, op.ur.) i svim drugim dužnosnicima Europske unije u ime Ureda hrvatskog člana Predsjedništva, kao dio priprema za predsjedavanje Predsjedništvom u sedmom mjesecu i mnogih drugih sastanaka s opet istim ciljem, do kraja godine kandidatski status'', rekao je Čović i dodao kako je u planu tjedna komunikacija s Bruxellesom

''Ja sam opet nepopravljivi optimista, do kraja godine kandidatski status za EU, kakvi god mi iznutra bili. Nema ništa važnije od europskog puta i MAP-a, one faze puta k NATO savezu. Mislim da ćemo i to imati ove godine", kazao je Čović.

U Mostaru bez priče o Izbornom zakonu

Rekao je kako sastanku u Mostaru tema nije bila izborni zakon, ali i da ovo nije početak priče na tu temu jer su HDZ i SDA i druge stranke krenule u priču o izbornom zakonu od kada su sjeli u ovo Predsjedništvo.

''HDZ i SDA su preuzele u odgovornost da rade na tome, uz dogovor s predstavnicima srpskih stranaka, kada se mi dogovorimo oko nekih stvari, onda da njih upoznamo, s jednim uvjerenjem, ako mi riješimo pitanje u Federaciji da nećemo imati problem sa strankama u RS. Od tada do danas HDZ i SDA, znači ne Bakir i Dragan, nego HDZ i SDA imao je bar deset službenih razgovora, gdje je minimalno bilo četvero ljudi za stolom s jedne i druge strane. Tema Mostar, tema članovi Predsjedništva, tema Dom naroda, to su tri krucijalne stvari, koje možemo povezati s odlukama Ustavnog suda BiH i kao nekakav prioritet. Istina, na početku smo razgovarali o odlukama suda u Strasbourgu, a onda smo u jednom trenutku zajednički procijenili da je nemoguće doći do dvotrećinske većine u Parlamentu, jer da bi se provele odluke suda u Strasbourgu morate mijenjati Ustav BiH. Onda smo kazali da se idemo baviti ovim pitanjem'', rekao je Čović i dodao kako su se neke ''nijanse lagano počele pretvarati u problem, jer smo se prebrzo razumjeli i oko članova Predsjedništva i oko Doma naroda, pa i oko Mostara''.

Igra je završena

''Onda smo počeli izlaziti u javnost od strane naših stranaka, uglavnom od predstavnika ljudi, koji nisu tada bili za stolom, kako netko sugerira na neki dogovor koji ne postoji. Tada smo počeli otvarati pitanja kako to da ide dalje između dvije stranke. Tada sam upoznao sve predsjednike stranaka s onim što smo se mi dogovorili sa SDA. Kada smo shvatili da to ne ide, na posljednjem sam sastanku predstavnika HDZ-a-SDA u ovom Predsjedništvu ponudio model kao neki sažetak prethodnih razgovora HDZ-a i SDA i kazao gospodin iz druge stranke da je to ono što do sada razgovarali i ako imaju primjedbu na to da dostave u narednih 5 ili 10 dana. Kada smo shvatili da je to samo politička igra, da nitko ne misli ozbiljno razgovarati, onda sam kazao da što se mene tiče igra je završena, da nema nikakve potrebe za sastancima, da ćemo mi kroz Klub Hrvata u Parlamentu ići s ovim prijedlozima, pa da tamo kažu što misle o prijedlozima. Kada smo kod Izbornog zakona, mislim da ćemo u naredna 3 mjeseca imati usvojen Izborni zakon", rekao je Čović.

Građanska prava drugi prioritet

Govoreći o izboru člana Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda rekao je kako svaki narod ima bar jedan osnovni minimum svojih prava kao narod.

''Građanska prava neka ostanu u ovom trenutku kao nekakav prioritet druge vrste'', rekao je.
Govorio je i o premijeru Federacije BiH Fadilu Novaliću te rekao kako je na početku imao njegovu apsolutnu podršku.

''Danas je to naravno potpuno drugačije", istaknuo je Čović.


Govorio je i o Izetbegovićevoj aferi sa Škodom i s navodnim prijetnjama te istaknuo kako ne zna je li dobio 30, ali da je siguran, prema svojem primjeru, da dobiva jako mnogo prijetnji.

''Ja sam naravno dobivao, zato Vam ovo i govorim tako. Koliko su one ozbiljne ili neozbiljne. Ja kada dobijem tako nešto dam institucijama koje su za to zadužene i ja se više tim ne opterećujem. Drugačije ne smijemo, jer kada bismo postali zarobljenici, jer najveći dio tih prijetnji su bolesti nečijeg razmišljanja o nama, o politici i tko zna kojem njihovom problemu za koji vjeruju da netko treba riješiti. S te strane to treba ozbiljno shvatiti, ali mislim da danas imamo dovoljno institucija države, koje o tome skrbe'', rekao je Čović.

Kaže kako misli da se pogrešno postupilo kao prva reakcija na vijest da se vozio službeni automobil.

Izetbegovićeva ostavka

''Možda je mogla biti drugačija izjava u startu i sve bi se to riješilo, a ovako smo napravili jednu trakavicu, a onda smo malo iritirani. Kolega je i želim biti uz njega, bez obzira slažemo li se nekad oko nekih stvari, ali kada je sigurnost u pitanju, jedna izuzetna pohvala ljudima, osobito onim operativcima, koji brinu o sigurnosti i nas, a time i većine građana BiH. To oni rade u dosta nezavidnim uvjetima... Moja supruga ne vjerujem da je ikad koristila službeni automobil. Ja mislim da to osobno ne smijemo koristiti kao praksu i u najmanju ruku treba se ispričati.", istaknuo je Čović i dodao kako je za ovakve stvari mjera podnošenje ostavke.

Na pitanje što bi on odgovorio, rekao je kako bi, u onom trenutku kada bi stvarno uvjeren da je napravio prekršaj po zakonu, ostavku podnio bez problema.

''Vi ste mene pitali za konkretan slučaj, u onom trenutku kada bih ja bio svjestan da sam stvarno grubo prekršio neki zakon, bez obzira o čemu se radi, pa i ovakvoj pogodnosti koju imam, apsolutno. Nije upitno uopće, međutim za puno drugih stvari upitno je, jer nagledao sam se tih montiranih slučajeva, ali to je naš život, to moramo prihvatiti, tu smo jer smo to željeli uvjereni da smo tu da pokušamo napraviti nešto dobro, pa hajdemo to pokušati", kazao je Čović.

Kopirati
Drag cursor here to close