VIDEO | Jelić: U BiH se provodi aparthejd nad Hrvatima
Iza zavjese
OBJAVA: Četvrtak, 16. ožujka 2017. 0:10
IZVOR: Bljesak.info
AUTOR: Z.S.
Zlatan Mijo Jelić
9

"Cilj ovih politički montiranih optužnica koje se kreiraju u političkom vrhu Muslimana u BiH je da se hrvatski narod u BiH proglasi zločinačkim narodom, a RH agresorom na BiH", kazao je Jelić.

Zašto su ovih dana Hrvatskom državnom odvjetništvu u Zagrebu podnesene kaznene prijave protiv samog vrha Armije BiH, odnosno protiv ratnih zapovjednika Armije BiH? Kako izgledaju i kako se vode sudski procesi protiv hrvatskih branitelja u BiH i je li službeni Zagreb uopće svjestan kakve posljedice mogu takve presude imati za hrvatski narod u BiH, ali i za samu hrvatsku državu?

Napokon, zašto je i na koji način podignuta optužnica i protiv njega, u emisiji Tihomira Dujmovića "Iza zavjese" objasnio je umirovljeni general HV-a Zlatan Mijo Jelić.

Rekao je da je protiv njega podignuta optužnica na Badnjak 2015. za udruženi zločinački pothvat po zapovjednoj odgovornosti.

"Optužnica ima više od 6700 stranica. Za 7 dana ju je Sud BiH potvrdio", dodao je.

"Na tribinama koje održavamo, hrvatskoj javnosti želim objasniti cilj optužnica koje se vode protiv hrvatskih branitelja u BiH, prezentirati kakvi su zločini počinjeni nad Hrvatima u BiH za koje uglavnom nitko ne zna i rijetko se procesuiraju. U posljednjih 6,7 godina podignuto je više od 160 optužnica protiv hrvatskih branitelja i ratnih zapovjednika u BiH, a sigurno ih ima još toliko koji su se pred tim politički montiranim procesima sklonili u RH i ostavili svoje obitelji u BiH", naglasio je.

"Gotovo da nema hrvatskog zapovjednika u BiH koji već nije osuđen ili u Haagu ili pred pravosuđem BiH ili da nije podignuta optužnica ili istraga. Uglavnom cijeli zapovjedni kadar HVO-a. U BiH je podignuto pet puta više optužnica protiv Hrvata, nego što ih je podignuto zbog zločina nad Hrvatima od Srba i Muslimana", istaknuo je.

"Licemjerno je na koji su način podignute optužnice protiv Hrvata u Bosanskoj Posavini ako znamo da je RS etnički očišćena od Hrvata pa tako i onaj dio Bosanske Posavine gdje su živjeli Hrvati. Počinjeno je na desetke monstruoznih zločina nad Hrvatima. Uglavnom nitko nije osuđen za to. I podizanjem optužnice protiv jedine općine koja se obranila od velikosrpske agresije želi se krivotvoriti povijest. Želi se agresora proglasiti žrtvom, a žrtvu agresorom", ističe.

"U BiH se sudi prema dvama različitim kaznenim zakonima. Jedan je donesen u SFRJ. Za razliku od drugog zakona donesenog 2003. u BiH, ima blaže kazne i nema zapovjednu odgovornost i udruženi zločinački pothvat. O tome se već raspravljalo i u Vijeću sigurnosti", rekao je.

"Hrvatima se sudi retroaktivno prema zakonu iz 2003., a Muslimanima prema onom iz bivše SFRJ. To je dokaz za se provodi apartheid nad Hrvatima u BiH. Optužnice za udruženi zločinački pothvat nemaju za cilj da optuže samo osumnjičenike za zločine nego kolektivno optužuju cijeli državni i politički vrh Hrvata u BiH i sve znane i neznane", naglasio je.

"Osoba koja je sudski vještak u mom i procesu drugih branitelja je bila izravni sudionik u sukobu. Zemir Sinanović je bio jedan od šefova sigurnosti Trećeg korpusa Armije BiH koja je počinila najveće zločine nad Hrvatima srednje Bosne. To je čovjek u čijem su sastavu bile i postrojbe El Mudžahid u srednjoj Bosni", rekao je.

"Cilj ovih politički montiranih optužnica koje se kreiraju u političkom vrhu Muslimana u BiH je da se hrvatski narod u BiH proglasi zločinačkim narodom, a RH agresorom na BiH. Muslimani na taj način žele zadržati sadašnje političko stanje gdje su Hrvati građani drugog reda. A krajnji cilj ovih optužnica muslimanskog vrha je da preko ovih optužnica u miru ostvare ono što nisu u ratu. Na ovaj način se provodi mirnodopsko etničko čišćenje, a cilj je da se Federacija BiH u konačnici pretvori u jednonacionalni entitet gdje će Hrvati biti građani drugog reda", istaknuo je.

"Već postoje dvije donesene presude u kojima stoji da su u napadu na općinu Prozor sudjelovale postrojbe HV-a i HVO-a što je notorna laž i neistina", rekao je.

"Povijesna je istina da BiH bez hrvatskog naroda, ali i RH, ne bi bila priznata niti bi se obranila od velikosrpskog agresora, a pitanje je bi li bez pomoći RH Muslimani u BiH opstali", naglasio je.

"Hrvatski politički predstavnici BiH uglavnom šute. Rijetko daju koje priopćenje. Institucionalnog odgovora uopće nema", kaže.

"Naši politički predstavnici se moraju izboriti kroz institucije BiH da se svim osumnjičenicima omogući da se sude po istom zakonu - onom koji je vrijedio u to vrijeme. Mi već imamo nekoliko presuda od međunarodnog suda u Strasbourgu za ljudska prava koji je naložio pravosuđu BiH da se svim osumnjičenicima i osuđenicima mora suditi prema zakonu koji je vrijedio u to vrijeme. A ako postoje dva zakona, onda prema onome koji je povoljniji za optuženike - a to je u svakom slučaju onaj iz SFRJ. To je apel našim političarima i jedini način da se zaustavi ovaj progon", smatra.

"Ovo je prva Vlada koja je prepoznala ove probleme i pokrenula neke procese u rješavanju ovih problema", zaključio je.

General Jelić: Gotovo da nema hrvatskog zapovjednika u BiH koji već nije osuđen

Komentari (9)
Komentari su djelo i osobno mišljenje naših posjetitelja, Bljesak.info ne odgovara za njih, kao ni za eventualne reakcije. Komentiranjem pristajete na Uvjete korištenja.
 :)
 :(
 :P
 :D
 :O
 ;)
 8)
 8|
 ]:(
 :\
 :|(
 3:)
 O:)
 :-*
Ovaj članak mogu komentirati samo registrirani korisnici. Molimo prijavite se za komentiranje. Prijavu možete izvršiti i preko Facebook i Google servisa.
Molimo popunite polja i pošaljite komentar.
 Mali
1. Mali
prije 158 dan.
Ovo za zakon po kojem se sudi je istina, ostalo ne znam. Ali ako je i pola ovoga istina, nije ni cudo sto sve iseli.
+94
-51
4
BA
Mozilla
Brtovic Tatarski
prije 158 dan.
Svaka cast za ovu emisiju!!!GENERALE kapa do poda..........
+81
-68
1
FR
Chrome
mirko brekalo
prije 158 dan.
General sve rekao kako jest, jedan od rijetkih osoba bez dlake na jeziku i koji je isao protiv ''vladajuce politike'' pa zato nije im ni valjao, spakirali mu optuznicu zajedno s vodstvom iz Sarajeva, iz straha za svoje [cenzura]. Nije da je bitno za pricu, ali isto tako i zadnjih 25 godina sigurno najbolji sportski radnik u BiH, a radom u brojnim humanitarnim projektima tijekom godina, kao i suosnivanjem Humanitarne Udruge Fra Mladen Hrkac, pokazao je i veliku brigu za Hrvatima ovog kraja. No, ponovno, nazalost to nasoj vladajucoj struji ne valja, njima je u interesu da se Hrvatima, generalima i braniteljima sudi, a obicni ljudi sve vise iseljavaju...
+62
-56
0
BA
Chrome
mate mate
4. mate mate
prije 158 dan.
A gdje su sećijaši da odgovore na ovo, oni kao nisu gledali ovu emisiju. Ono što ukazuje na njihove zločine "nitko ne gleda", a o svemu što se tiče hrvatskog naroda (TV, TREĆI) moraju oni raspravljati, i oni su tu da odluče za nas.
+33
-50
1
BA
Chrome
Ero Tomic
5. Ero Tomic
prije 158 dan.
Nadam se da je ovo pogledao i branitelj srpskih interesa,pardon,hrvatskih interesa u BiH Dragan Čovič
+61
-2
3
-
Chrome
Ero Tomic
5.1. Ero Tomic
prije 158 dan.
pardon,mislio sam branitelj vlastitih interesa!
+57
-3
4
-
Chrome
mirko brekalo
prije 157 dan.
A sta mislis tko drugi mu je i spakirao i potpisao optuznicu nego branitelj vitalnih hrvatskih nacionalnih interesa?
+11
-0
2
-
Chrome
Učitaj sve odgovore
Kornelije Sula
6. Kornelije Sula
prije 158 dan.
Ah ti hrvatski generali. Kliznu van države čim osjete vrućinu. Ova kukavica nije izuzetak.
+58
-36
4
BA
Chrome
mirko brekalo
prije 157 dan.
Trebao bi ostati mozda ovdje da mu ''pravednici'' i kadije sude i lincuju ga, kao sto je cekalo npr i Olivera Knezovica sve dok sudski vjestaci u dva navrata nisu dokazali suprotno? Smijesan si.
+7
-7
6
-
Chrome