Dan rs

VIDEO | Ivanić vodi 40 vojnika u Banja Luku

Vijesti / Flash | 08. 01. 2017. u 09:05 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Četrdeset pripadnika Oružanih snaga BiH, ali i vojni orkestar Banja Luka bend, 9. siječnja bit će na banjalučkom Trgu Krajine'', potvrdio je za ATV predsjedatelj Predsjedništva BiH, Mladen Ivanić.

Upravo toliko vojnika Ivanić zahtjeva da bude u Počasnoj jedinici na koju ima pravo i koja bi ga trebala pratiti u skladu s njegovim protokolom. Toliko vojnika Oružanih snaga tražio je i predsjednik Srpske na paradi povodom obilježavanja Dana Republike.

''Svi vojnici nosit će odore Oružanih snaga'', potvrdio je Ivanić za ATV, a televizija navodi kako je tražio i da imaju i naoružanje ''što će se najvjerojatnije i dogoditi''.

Ivanić o oružju nije želio govoriti te je dodao kako ne želi ni davati izjave i podsjećati da je obećao da će 9. siječnja u Banja Luku dovesti vojnike Oružanih snaga BiH.

Izjave nije htjela dati ni ministrica obrane Marina Pendeš.

''Recite mi je li odluka koja je već objavljena konačna? Ja samo mogu zaželjeti svim pravoslavcima sretan Božić, i ništa drugo'', rekla je za ATV Pendeš.

ATV navodi kako je rješenje Mladena Ivanića nagovještava i priopćenje koje je stiglo iz Ministarstva obrane. U njemu ne piše decidno tko će, a tko neće doći na Dan Republike.

''Ministarstvo obrane BiH je u pogledu izvršenja zahtjeva predsjedatelja Predsjedništva BiH zatražilo da Predsjedništvo donese konačnu odluku u kontekstu pisma NATO stožera, prema kojoj bi se angažiranje Oružanih snaga 9. siječnja smatralo kršenjem odredbi Ustava BiH i Daytonskog mirovnog sporazuma'', navode iz Ministarstva obrane BiH.

Podsjećamo, zapovjednica NATO stožera u BiH, brigadna generalica američke vojske, Giselle Wilz u rekla je kako bi sudjelovanje bilo kojeg pripadnika Oružanih snaga BiH u bilo kojem dijelu programa obilježavanja 9. siječnja kao Dana RS predstavljalo kršenje Zakona o obrani. Podsjetila je kako je su pripadnici Oružanih snaga položili zakletvu da će braniti ustavni poredak BiH, a osim toga Zakon o obrani nalaže da aktivnosti, koje su u suprotnosti s Općim okvirnim sporazumom za mir, predstavljaju osnovu za smjenu s dužnosti.

''Prema zakonu, osobe koje bi sudjelovale u obilježavanju tog dana, podlijegale bi disciplinskim mjerama, uključujući i otpust iz vojne službe. Njihovi postupci bi se mogli razmatrati i u kontekstu Aneksa 1A (Sporazum o vojnim aspektima mirovnog rješenja, op.ur.) Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH'', poručila Wilz.

Kopirati
Drag cursor here to close