Visoki Inzko

VIDEO | Hrvati se moraju odlučiti što su, a Mostar bi mogao oboriti rekord

Vijesti / Flash | 17. 01. 2017. u 10:02 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Mislim da bi se Hrvati u BiH morali deklarirati jesu li konstitutivan narod ili su dijaspora'', rekao je za TV1 visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko te dodao kako bi se trebali pojasniti prijedolzi o federalizaciji BiH.

''Neke pojmove treba objasniti. Tu imamo pojam federalizacije Federacije, onda treći entitet, pojam decentralizacije i konsocijacije'', dodao je Inzko i naveo kako smatra kako postoje različite interpretacije.

''Treba objasniti te pojmove. Mislim da bi Hrvati ovdje morali da se deklariraju jesu li oni konstitutivan narod, a jesu, ili su dijaspora. Onda bi ih se moglo uspoređivati s Hrvatima u Vojvodini i Čileu. To naravno nije isto, ali ako si konstitutivan narod, onda je to opet drugačije i nisi manjina. Mislim da je to vrlo važno pitanje'', naglašava Inzko.

Govoreći o pozivima za ispriku političarima u Republici Srpskoj zbog usporedbe RS-a i NDH-a Inzko je rekao da se neće ispričati Dodiku i Ivaniću.

Govoreći o Mostaru rekao je kako prima puno pisama i poruka te puno reakcija razočarenja od strane ljudi koji ga pitaju što radi i zašto se nije uključio u rješavanje mostarskog pitanja.

''Istina je da smo mi prije nekoliko godina imali zamjenika koji je bio izuzetno aktivan po pitanju Mostara, gospodina Moora koji je imao preko 100 sjednica sa strankama koje su dolje prisutne. U tim sastancima oni su došli do nekog okvirnog sporazuma što bi se trebalo učiniti u Mostaru. Postoji odluka Ustavnog suda koja nije provedena. Taj okvir postoji, a onda smo mi malo stali i domaćim snagama dali prostor da oni usvoje neke zakona ali nažalost to se nije dogodilo. U Mostaru ako ubrzo ne bude izbora nećemo ih imati 12 godina što je europski rekord'', rekao je Inzko i dodao kako je u prosincu pisao nadležnim organima i rekao da imaju obvezu da u dogledno vrijeme riješe pitanje Mostara.

''Danas mogu da kažem, ako se to neće dogoditi, ja ću ih opet opomenuti a možda ću se onda i uključiti'', rekao je, između ostalog, Inzko.

Kopirati
Drag cursor here to close