E svašta

VIDEO | Čime prijeti Izetbegović: Softiću je davno istekao mandat!

Vijesti / Flash | 10. 02. 2017. u 10:55 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sakib Softić, bivši agent BiH pred Međunarodnim sudom pravde (MSP) u Haagu, prema svim relevantnim i dostupnim podacima više nema legitimitet zastupanja BiH, jer mu je istekao mandat, a novi nikada nije obnovljen, objavile su Nezavisne novine.

Naime, Fondacija "Pravda za BiH", koja financira troškove tužbe BiH protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu, svojevremeno je, negdje 2010. godine, od Bakira Izetbegovića i Željka Komšića, koji su bili u tadašnjoj postavi Predsjedništva BiH uz Nebojšu Radmanovića, zatražila obnovu Softićevog mandata, no njih dvojica im na taj zahtjev, navodno, nikada nisu odgovorila.

Nezavisne podsjećaju kako je i sam Softić je, gostujući u Dnevniku FTV-a 30. svibnja 2013. godine, sam priznao da više nije agent, već samo profesor.

Prema saznanjima Nezavisnih, na Izetbegovićevu inicijativu pokretanja pitanja revizije tužbe blagonaklono ne gledaju ni veleposlanici nekih od najutjecajnijih država, a s tim u vezi su se oglasili i predstavnici međunarodne zajednice u BiH.

Iako Softića Nezavisne novine nisu uspjele dobiti za komentar, on je potvrdio za Dnevni avaz da je održao sastanak s Izetbegovićem te da je te da je ''dogovoreno da je odluka o pokretanju ili ne pokretanju revizija tužbe u nadležnosti Izetbegovića.

Kopirati
Drag cursor here to close