Erdogan

Uvest ćemo zabranu letova onima koji zabranjuju let mog ministra

Vijesti / Flash | 17. 03. 2017. u 16:34 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je danas da će Turska uvesti zabranu letova za zemlje koje su zabranile let šefa turske diplomacije Mevluta Cavusoglua.

Na skupu u Eskisehiru, predsjednik Erdogan je istaknuo kako je Turskoj neophodan efikasniji sistem upravljanja koji je predviđen reformom ustava koja će 16. travnja biti predmet referenduma u toj zemlji.

On je tom prilikom kazao da demokracija i slobode na Zapadu sežu sve dotle dok su u skladu sa interesima tih zemalja.

“Političke stranke u tim zemljama su uvidjele da rasizam, fažizam, mržnja prema strancima i antiislamizam uzimaju maha i sve su se okrenule u tom pravcu, a po strani ostavile demokraciju, pravo, pravdu i slobode. Europski sud donosi odluku i zabranjuje marame. Dosadilo nam je više. Pa, gdje su te slobode, vjerske slobode o kojima su govorili“, kazao je Erdogan.

Osvrnuvši se i na nedavni skandal u nizozemskom Rotterdamu, Erdogan je kazao da su vrata Turske zatvorena “nedemokratama“ koji su zatvorili svoja vrata turskoj ministrici i zabranili joj ulaz u turski konzulat u Rotterdamu koji je teritorij Turske.

“Onima koji su mom ministru vanjskih poslova zabranili let, neka ne zamjere, od sada ima i naša zabrana za letove“, poručio je Erdogan.

Nizozemske vlasti su u subotu otkazale gostoprimstvo šefu turske diplomacije Mevlutu Cavusogluu, a istog dana su spriječili i tursku ministricu obitelji i socijalne politike Fatmu Betul Sayan Kayu u nakani da posjeti turski konzulat u Rotterdamu.

Policija je ministricu Kayu deportovala u Njemačku, a turski građani su se okupili ispred konzulata kako bi protestirali protiv tog čina. Policija je u zgradi konzulata držala zatvorene turske diplomate, a upotrebom sile je brutalno intervenirala i na okupljene demonstrante.

Skandal je izazvao oštru reakciju dužnosnika Ankare, a turski državljani su protestirali ispred nizozemskih diplomatskih ureda u Turskoj i drugim zemljama.

Kopirati
Drag cursor here to close