2017.-2020. godina

Usvojen Prijedlog Strategije razvitka HNŽ-a

Vijesti / Flash | 23. 03. 2017. u 14:18 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada Hercegovačko-neretvanske županije razmatrala je i usvojila Prijedlog Strategije razvitka Hercegovačko-neretvanske županije za razdoblje 2017.-2020. godina.

O Strategiji, kao jednom od ključnih strateško-planskih dokumenata Vlade, a koja obuhvaća ekonomski i društveni razvitak kroz korištenje i apsorpciju raspoloživih prirodnih resursa, pri tome vodeći računa o aspektu zaštite i unaprjeđenja okoliša i prostora, uvodno su govorili Ivan Jurilj, predsjednik Županijskog odbora za razvitak i prof. dr. Katerina Malić-Bandur, voditeljica konzultantskog tima za izradu Strategije.

Temelj

Istaknuli su kako je temeljem provedene socio-ekonomske analize u HNŽ, definirana vizija razvitka HNŽ do 2020. godine koja predstavlja temelj za rad i aktivnosti svih građana koji žive na ovom geografskom području.

''S ciljem kreiranja mehanizma za ostvarenje vizije razvitka, a kako bi se osigurala veza između vizije razvitka i konkretnih budućih akcija, definirana su tri strateška cilja HNŽ do 2020. godine: podizanje konkurentnosti malih i srednjih poduzeća, poljoprivrede i turizma, poboljšanje kvalitete života građana sukladno standardima EU i održivo gospodarenje okolišem, prostorom, prihodovnim i infrastrukturnim resursima. Strategija obuhvaća i popis prioritetnih mjera u svakom sektoru, koje omogućavaju ostvarivanje postavljenih ciljeva putem provedbe operativnih aktivnosti, čime se stvara osnova za sveukupno implementiranje Strategije'', navedeno je u priopćenju Vlade HNŽ-a.

Zaključeno je kako je financijski okvir za provedbu Strategije usklađen s mogućnostima Proračuna HNŽ i dostupnim izvorima financiranja u razdoblju do 2020. godine.

Rad inspektorata

Nakon današnje rasprave i usvajanja, kako je priopćeno iz Vlade, Prijedlog Strategije razvitka Hercegovačko-neretvanske županije za razdoblje 2017.-2020. godina bit će upućen u daljnju skupštinsku proceduru.

Na prijedlog Ministarstva prosvjete, znanosti, kulture i sporta, Vlada je usvojila Nacrt Zakona o prosvjetnoj inspekciji u Hercegovačko-neretvanskoj županiji, kojim se uređuje organiziranje i područje rada Inspektorata Ministarstva prosvjete, znanosti, kulture i športa HNŽ, te prava, dužnosti, ovlaštenja, obveze, vrste i postupak obavljanja nadzora, odgovornost prosvjetne inspekcije i kaznene odredbe.

Nastavljajući započete aktivnosti sudjelovanja u okviru projekta ''Projekt energetske učinkovitosti u BiH'' u 2017. godini, Vlada je usvojila Odluku o konačnom izboru objekata u Hercegovačko – neretvanskoj županiji, koji će ovim projektom biti obuhvaćeni u 2017. godini, a to su: Osnovna škola Silvija Strahimira Kranjčevića, Osnovna škola kardinala Stepinca Neum, JU Srednja škola Jablanica i JU Srednja građevinska škola Mostar za što je planirano utrošiti 1.677.000,00 KM.

Poticaj za poljoprivredu

Na prijedlog Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede,Vlada je usvojila Odluku o usvajanju Programa utroška novčanih sredstava za novčane potpore u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji i prehrambeno-prerađivačkoj proizvodnji s kriterijima raspodjele sredstava ''Poticaj za poljoprivredu''.

Za ovu nakanu, a s ciljem oživljavanja i unaprjeđenja poljoprivredne proizvodnje na području HNŽ, Vlada je osigurala 750.000,00 KM, kako bi se poljoprivredna proizvodnja učinila što konkurentnijom na tržištu.

S ciljem nastavka aktivnosti na stabiliziranju javnih financija, Vlada je usvojila Odluku o produljenju zabrane zapošljavanja državnih službenika i namještenika u ministarstva i druga tijela uprave, te zaposlenika u ustanovama i drugim institucijama koje se financiraju iz Proračuna HNŽ, kao i iz izvanproračunskih fondova HNŽ do 30. lipnja 2017. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close