Neprimjereni” regresi

Ustavni sud: Oko 1500 KM za regres po zaposleniku

Vijesti / Flash | 11. 08. 2017. u 21:24 Ma.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iako je odlukom Vijeća ministara propisana visina regresa za uposlene u institucijama na državnoj razini u iznosu od 300 maraka, Ustavni sud je prošle godine svojim uposlenicima dao regres u visini od oko 1500 maraka, što su revizori ocijenili “neprimjerenim i diskriminirajućim”.

U izvještaju Ureda za reviziju institucija BiH, među nalazima i preporukama za 2016. godinu, stoji da Ustavni sud isplaćuje regres svojim uposlenicima u iznosu od 70 posto od prosjeka plaće, što iznosi oko 1500 maraka, piše Birn.

“Navedeno smatramo neprimjerenim i diskriminirajućim postupanjem, s obzirom na to da se radi o naknadama iz radnog odnosa koje nisu sastavni dio plaće uposlenih, te bi u tom smislu trebale biti izjednačene za sve uposlene u institucijama BiH”, stoji u godišnjem revizorskom izvještaju.

Revizori napominju da “neujednačeno reguliranje prava iz radnog odnosa ima za posljedicu brojne sporove i isplatu dodatnih sredstava na teret Proračuna institucija BiH”.

Vijeće ministara je donijelo odluku da regres uposlenicima na državnom nivou treba uplatiti u iznosu od 300 maraka. Druge sudbene i tužiteljske institucije na razini BiH su regres prošle godine isplatile u visini od 50 posto njihove plaće, a Ustavni sud je uz isplatu od 70 posto i topli obrok isplaćivao u višem iznosu nego u ostalim institucijama.

Na upit Balkanske istraživačke mreže Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) da objasne čime su se rukovodili pri donošenju odluke za isplatu regresa, te različit obračun toplog obroka za prošlu godinu, u odgovoru Ustavnog suda naglašeno je samo da je ova institucija dobila pozitivno mišljenje na Financijski izvještaj Ureda za reviziju BiH.

“Regres za korištenje godišnjeg odmora u 2017. godini u Ustavnom sudu BiH isplaćen je u iznosu od 400 maraka, a naknada za topli obrok u 2017. godini se isplaćuje u iznosu od osam maraka, po ostvarenom radnom danu”, stoji u odgovoru Ustavnog suda BiH.

Na ponovni upit BIRN-a BiH u vezi s isplatama regresa u 2016. godine iz Ustavnog suda su rekli da nemaju što dodati.

U izvještaju financijske revizije Ustavnog suda stoji da su primijećeni nedostaci koji se odnose na različite izdatke, među njima i regres za godišnji odmor na koji je u 2016. godini potrošeno preko 140.000 maraka.

Ekonomska analitičarka Svetlana Cenić za BIRN BiH kaže da je Ustavni sud BiH u prošloj godini pokazao kako ne poštuje odluke države.

“Ustavni sud je očito prošle godine smatrao da se njih ne kače zakoni i odluke. Onda su oni iznad svega. Oni tako tumače neovisnost. Inače, regres, zimnica, ogrjev, to su kategorije nepoznate onima koji financiraju tu ‘neovisnost’. Ustavni sud je svojim primjerom iz prošle godine pokazao kako se ne poštuju odluke države”, zaključuje Cenić.

Kopirati
Drag cursor here to close