Po zakonu

Ustavni sud FBiH: Gradonačelnik Mostara imao puno ovlaštenje donijeti proračun

Vijesti / Flash | 11. 10. 2013. u 12:15 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Temeljem mišljenja Ustavnog suda Federacije BiH gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić je, u skladu sa zakonom, imao puno ovlaštenje donijeti Odluku o proračunu i Odluku o izvršenju Proračuna Grada Mostara za 2013. godinu.

Ovo ni u kojem slučaju ne znači da gradonačelnik Grada Mostara može obavljati nadležnosti Gradskog vijeća Mostara u nekim drugim pitanjima.

"Relevantna odredba članka 18. stavak 3. Zakona mu, u ovoj specifičnoj situaciji, daje ovlaštenje da u interesu funkcioniranja , pa i opstanka jedinice lokalne samouprave, proglasi proračun, kao nužni preduvjet neophodan za život i funkcioniranje svih građana te jedinice lokalne samouprave, kada u propisanom roku nije mogao biti donijet od strane redovnog nadležnog organa-Gradskog vijeća Grada Mostara", navodi se u mišljenju suda koje je objavljeno u Službenim novinama Federacije BiH br. 78.

Ustavni sud je spomenuto mišljenje utvrdio jednoglasno u sastavu Ustavnog suda Federacije BiH: Kata Senjak, predsjednica suda, Sead Bahtijarević, Ranka Cvijić, Domin Malbašić i Aleksandra Martinović, sudci suda.

Naime, dopremijer Federacije BiH Jerko Ivanković-Lijanović zatražio je od Ustavnog suda FBiH mišljenje u vezi s ovlaštenjem gradonačelnika Mostara da bez odluke Gradskog vijeća Mostara donese Odluku o Proračunu Grada Mostara i Odluku o izvršenju Proračuna za 2013. godinu.

Također, i Klub Bošnjaka u Gradskom Vijeću Grada Mostara ranije je pokrenuo tužbu protiv gradonačelnika zbog, kako su naveli, prekoračenja ovlasti, no Tužiteljstvo je odbacilo tužbu kao neosnovanu.

Mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić nametnuo je Proračun početkom travnja pozivajući se tada na članak 18. Zakona o načelima lokalne samouprave u Federaciji BiH, koji predviđa da "ukoliko vijeće ne usvoji proračun u roku od 90 dana od početka proračunske godine, načelnik/gradonačelnik proglašava proračun".

S obzirom na to da su Središnje izborno povjerenstvo BiH i visoki međunarodni predstavnik Valentin Inzko iskazali sumnju da je gradskim vijećnicima u Mostaru istekao mandat još u studenome, mjesec dana nakon održavanja lokalnih izbora, ova institucija nije mogla donijeti odluku.

Jedino u Mostaru prošle godine nisu održani lokalni izbori jer je Ustavni sud ukinuo odredbe Izbornog zakona BiH koje se odnose na grad Mostar smatrajući ih nezakonitim.

Kopirati
Drag cursor here to close