Dinamičan odgovor 17-5

Uspješno završena vježba Oružanih snaga BiH

Vijesti / Flash | 23. 05. 2017. u 12:29 D.L.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Uspješno je završena vježba vanjskog ocjenjivanja ''Dinamičan odgovor 17-5'' i ?cjenjivanje jedinica OS BiH po konceptu operativnih sposobnosti ocjenjivanja i povratnih informacija NATO (Operational Capability Concept Evaluation & Feedback – OCC E&F), SEL-2.

Na vojnom poligonu ''Manjača'' je u razdoblju od 15 do 22. svibnja 2017.godine realizirana je vježba vanjskog ocjenjivanja ''Dinamičan odgovor 17-5'', SEL-2 , u kojoj su sudjelovale jedinice OS BiH iz sastava osam deklariranih jedinica OS BiH za djelovanje unutar NATO zapovjedništva i jedinica.

Tijekom vježbe, deklarirane jedinice su integrirane u simulirajuću bataljonsku borbenu skupinu (BBG) čije zapovjerništvo je proigravalo zapovjedništvo 1/5.pbr OS BiH s časnicima specijalistima iz sastava drugih jedinica OS BiH.

Ocjenjivanje je realizirano po konceptu operativnih sposobnosti ocjenjivanja i povratnih informacija- OCC E&F koncept, od strane ocjenjivača iz OS BiH uz nadzor NATO monitoring tima iz Napulja (JFC). Vježbom je rukovodio Direktorijat vježbe ZŠ OS BiH na čelu s brigadirom Ilijom Petrovićem sa zadatkom specifikacije, planiranja, realizacije i analize i izvještavanja.

Tijekm i realizaciju vježbe su kontrolirali i nadgledali visoki časnici OS BiH, EUFOR-a i NATO-a.

U sklopu realizacije vježbe, 22. svibnja 2017. godine, na poligonu obuke OS BiH ''Manjača'' upriličen je dan za istaknute uzvanike (DV Day) za praćenje dijela vježbe ''Dinamičan odgovor 17-5'', odnosno vježbe bojevog gađanja – LFX. Izvođenjem vježbe visokog rizika, deklarirane jedinice OS BiH su pokazale spremnost da kroz evaluacije integriraju kapacitete, standarde, obučenost, interoperabilnost i sposobnost da zajednički mogu djelovati u okviru multinacionalnih jedinica u NATO vođenim operacijama.

Završnoj vježbi nazočili su Parlamentarni vojni povjerenik Boško Šiljegović, zapovjednik OK OS BiH general bojnik Dragan Vuković, zapovjednici brigada OS BiH, Načelnik NATO stožera u Sarajevu, zapovjednik EUFOR-a u BiH, predstavnici vojno-diplomatskog zbora u BiH, predstavnici MUP-a i drugi uzvanici, priopćeno je iz Ministarstva obrane BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close