Igor Crnadak

UN izrazio zabrinutost zbog mogućnosti referenduma o neovisnosti RS-a

Vijesti / Flash | 02. 02. 2017. u 16:04 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak izjavio je danas da je nova administracija Ujedinjenih naroda (UN) izrazila zabrinutost zbog mogućnosti referenduma o neovisnosti Republike Srpske (RS).

Crnadak je na to, tijekom jučerašnjeg razgovora u New Yorku s generalnom tajnikom Ujedinjenih naroda Antoniom Guterresom, iznio stav da referenduma o tom pitanju neće biti.

''Stavio sam vrlo jasno do znanja da svi mi koji živimo u RS-u i volimo je te da nikada ne može biti igranja s njenim daytonskim nadležnostima i teritorijem, ali da referenduma o neovisnosti RS-a neće biti. To nije ni tema u RS-u, čiji građani žele u okviru 'Daytona' da grade svoju budućnost, naglasio je šef bh. diplomacije.

Smatra da je manipulacija referendumima donijela teret Srbima.

''Nažalost, kada na ovakvom nivou dobijete takvo pitanje vidite koliko je manipulacija raznim referendumima u zadnjih deset godina donijela jedan teret Srbima i RS-u, ali i BiH na međunarodnoj sceni'', kazao je Crnadak.

Očekuje i da ključni organi UN-a budu bolje informirani o situaciji u BiH i da to ne bude samo kroz izvještaj OHR-a.

Rekao je i da nova administracija UN-a dobro poznaje situaciju u BiH, a generalni tajnik UN-a je istaknuo da se reformski procesi prate s velikom pažnjom te da je lani primijećen veliki napredak u europskim integracijama BiH.

''Potvrđena je snažna podrška raznim projektima u BiH, koji su vezani za naše reforme i to kroz ured rezidentnog koordinatora i druge organe i organizacije UN-a, jer naša reformska agenda u najvećoj mjeri korespondira sa strateškim ciljevima UN-a– istaknuo je Crnadak i ponovio da u BiH postoji čvrst konsenzus za europske integracije.

On je na pres-konferenciji u Banja Luci naglasio da bi bilo dobro da generalni tajnik UN-a posjeti BiH.

Ovo je, kaže, bio prvi sastanak jednog funkcionara iz BiH s aktualnim generalnim tajnikom UN-a.

Kopirati
Drag cursor here to close