Nisko se spustio

Ukrajina spremna suditi Kusturici

Vijesti / Flash | 25. 07. 2017. u 07:47 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ukrajina je spremna sudtii redatelju Emiru Kusturici zbog "poziva na separatizam", uslijed čega mu prijeti petogodišnja zabrana ulaska na teritoriju te zemlje, poručuju za Novosti iz ukajinskog veleposlanstva u Beogradu povodom Kusturičinog govora na Jalti u nedjelju, uoči koncerta No Smoking orchestra.

Kusturica je, između ostalog, rekao tada kako je ponovno ujedinjenje Krima s Rusijom "prirodan, organski proces" i pozvao građane Krima da razvijaju svoj poluotok kao "dio velike Rusije", umjesto što čekaju odobrenje izvana za njihove odluke.

Iz veleposlanstva naglašavaju da je stav službenog Kijeva nepromjenljiv u konkretnom slučaju - svaka osoba koja prekrši zakone te zemlje, odnosno Zakon o privremeno okupiranim teritorijama, kao i svaka osoba koja počini krivično djelo - poziv na separatizam u Ukrajini, bit će osuđena i dobit će zasluženu kaznu prema važećem zakonodavstvu.

Jedna od sankcija je zabrana ulaska na teritoriju Ukrajine na razdoblje od pet godina, a predstavnici Ukrajine, koji nisu imenovani, rekli su za beogradski list da će o mjeri odgovornosti koja će biti presuđena Kusturici ukrajinska strana "na vrijeme obavijestiti sprsku javnost", prenosi Tanjug.

Iskoristili su i priliku da se izravno obrate redatelju i glazbeniku izrazivši žaljenje u pismu što se "jedan čovjek, koji teži da se smatra kulturnom elitom Republike Srbije i srpskog naroda, spušta do takvih niskih činova kao što je podržavanje agresora".

Kopirati
Drag cursor here to close