Stav oko aneksije Krima

Ukrajina nagovijestila zabranu ulaska u zemlju Marine Le Pen

Vijesti / Flash | 04. 01. 2017. u 14:47 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ukrajina je nagovijestila u srijedu da će zabraniti francuskoj predsjedničkoj kandidatkinji Marine Le Pen ulazak u zemlju nakon izjava koje su izgledale kao legitimiziranje ruske aneksije Krima u 2014.

Kijev je nervozan zbog promjene političkog pejzaža u 2017. Novoizabrani američki predsjednik Donald Trump usvojio je prijateljski ton prema Rusiji, dok se drugi francuski predsjednički kandidat Francoise Fillon zalaže za ukidanje sankcija Moskvi.

Odnosi između Ukrajine i Rusije pogoršali su se nakon ruske aneksije Krima i posljedičnog izbijanja proruskih separatističkih pokreta u istočnoj Ukrajini i sukoba u kojima je poginulo desetak tisuća ljudi, uprkos nominalnom primirju.

Aludirajući na Le Pen, ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova navodi u priopćenju: "Davanjem izjava kojima ponavlja propagandu Kremlja, francuska političarka pokazuje nepoštovanje prema suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine i potpuno ignorira temeljne principe međunarodnog prava.

"U tom smislu, podsjećamo da će takve izjave i akcije kojima se krše ukrajinski zakoni neminovno imati posljedice, kao što je bilo i u slučaju određenih francuskih političara kojima je uskraćen ulazak u Ukrajinu'', ističe se.

Francuska televizija navela je riječi Le Pen da ruska aneksija Krima nije protuzakonita jer je narod Krima izabrao da se pridruži Rusiji na referendumu, što Kijev odlučno osporava. I Generalna skupština UN-a proglasila je referendum na Krimu nelegalnim, prenosi Reuters.

Kopirati
Drag cursor here to close