Diskriminacija

Uhićenja u Egiptu zbog zastave duginih boja: "To je promicanje seksualnih devijacija"

Vijesti / Flash | 26. 09. 2017. u 06:22 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Egipatska policija uhitila je u ponedjeljak sedam osoba nakon što je na jednom rock koncertu podignuta zastava duginih boja, u rijetkom javnom iskazu podrške LGBT populaciji u toj konzervativnoj muslimanskoj zemlji, doznaje se od egipatskih sigurnosnih izvora.

Sigurnosni izvori rekli su da su sedmorica uhićena zbog "promicanja seksualnih devijacija", što je u Egiptu eufemizam za homoseksualnost, nakon što su ih kamere snimile kako podižu duginu zastavu na koncertu grupe Mashrou 'Leila, popularnog libanonskog alternativnog rock benda, čiji je pjevač deklarirani homoseksualac, piše Hina.

Egipatski državni odvjetnik Nabil Sadek naložio je Tužilaštvu za državnu sigurnost da odmah istraži incident, izvijestila je državna tiskovna agencija MENA. Sadek još nije objavio odluku hoće li biti podignute optužbe i pokrenut sudski postupak.

Iako homoseksualnost u Egiptu nije službeno zabranjena, u tom konzervativnom društvu diskriminacija gay populacije je uobičajena - homoseksualci su često uhićivani i optuživani za razvrat, nemoral ili bogohuljenje.

Najveći pritisak na homoseksualce u Egiptu dogodio se 2001. godine, kada je policija upala na ploveći disco-club koji se zvao "Queen Boat", nakon čega su osuđena 52 homoseksualca, što je izazvalo kritike brojnih skupina za ljudska prava i vlada zapadnih zemalja.

Kopirati
Drag cursor here to close