Medijske laži

Udruge proistekle iz rata oštro osudile istupe Čapljinske neovisne stranke

Vijesti / Flash | 15. 03. 2017. u 12:09 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

”S današnjeg sastanka Koordinacija udruga proisteklih iz domovinskog rata općine Čapljina upućujemo priopćenje za javnost u kojem najoštrije osuđujemo laži iznesene na javnim nastupim gosp. Pere Previšića i gosp. Mirka Vasilja – Čapljinska neovisna stranka – Čapljina u srcu (ČNS), a što je kulminiralo u TV emisiji Bujica'', poručili su predsjednici udruga proisteklih iz Domovinskog rata Općine Čapljina, na čiju je inicijativu održan sastanak s načelnikom općine dr. Smiljanom Vidićem, povodom aktualne situacije u ovoj općini.

Sastanku su nazočili Jakiša Šimović – stožerna Udruga za zaštitu identiteta i hrvatskih nacionalnih interesa, Bariša Šiljeg – Udruga roditelja poginulih hrvatskih branitelja u Domovinskom ratu, Dragan Dragičević – Udruga političkih zatvorenika, Pero Zekušić – Udruga veterana Domovinskog rata, Križan Šimović – Udruga domobrana Domovinskog rata Domobran 92, Josip Azinović – Udruga maloljetnih dragovoljaca, Davor Đugum – Udruga pripadnika postrojbe HVO ”Ludvig Pavlović” i Željko Matić – Udruga nositelja ratnih odličja.

Osuda medijskih istupa

''Mi predstavnici Udruga proisteklih iz Domovinskog rata s područja općine Čapljina intenzivno svjedočimo lažima i napadima na lokalnu vlast i načelnika općine dr. Smiljana Vidića. Medijska haranga je poglavito eskalirala u zadnjih 10-ak dana kada se lažima nastoji diskvalificirati lokalna vlast i prvi čovjek naše lokalne vlasti'', istaknuli su predstavnici udruga za Bljesak.info.

Dodali su da osjećaju potrebu istaknuti nekoliko važnih činjenica.

''Grobovi naših poginulih branitelja se obilaze tri puta godišnje – jednom na dan pogibije, drugi put 13.7., i treći je za Dan mrtvih. Gotovo u svakom našem selu postoji spomenik poginulim hrvatskim braniteljima gdje se održavaju Mise za poginule branitelje. Na izuzetno dostojanstven način se obilježava Obljetnica akcije Lipanjske zore hrvatske hercegovine. Kroz općinski proračun se pomažu i novčano kako naše Udruge tako i pojedinci, članovi Udruga.

Imajući sve ovo u vidu osjećamo potrebu da ovoj lokalnoj vlasti i načelniku dr. Vidiću damo punu potporu u njegovom radu kako do sada tako i u budućnosti.

Tim povodom samoinicijativno organizirali smo sastanak gdje se jasno ograđujemo od pojedinih predsjednika Udruga koje su svoje političke ambicije stavili ispred interesa Udruge koju predstavljaju i ispred interesa svih i poginulih i živih hrvatskih branitelja kao i hrvatskog naroda u BiH'', istaknuli su predstavnici udruga.

Načelnik općine Čapljina dr. Smiljan Vidić istaknuo je da je na današnji sastanak pozvan kao gost.

''Prije svega da kažem da je ovaj sastanak danas održan na inicijativu predsjednika Udruga proisteklih iz Domovinskog rata. Ja sam bio pozvan kao neka vrsta gosta jedino evo što se to događa u prostorima Općine, a ovdje imamo dovoljno prostora za takav sastanak. Naravno. razgovaralo se o ovim lažima koje se već pune dvije godine pričaju o lokalnoj vlasti u Čapljini, a koje su eskalirale u zadnjih deset dana, poglavito onaj dio koji i mene, a i predjsednike Udruga boli, a to je odnos prema Domovinskom ratu, prema braniteljima i prema svima onima s kojima smo bili od 1992. do 1995. godine. Mi smo danas sa ovog sastanka izašli sa jednim priopćenjem, a u priopćenju je sve jasno rečeno, i svi predsjednici Udruga su se složili sa tim priopćenjem'', ističe načelnik općine Čapljina dr. Smiljan Vidić za Bljesak.info.

Dodao je i kako je cijela priča je kulminirala TV emisijom ''Bujica''.

''Niz zbilja gnjusnih laži je rečeno, od čega dvije krupnije. Jedna da je lokalna vlast, odnosno ja kao načelnik, da sam obustavio davanje novčanih sredstava djeci poginulih branitelja i udruzi udovica poginulih branitelja. Kao prvo, udruga djece poginulih branitelja ne postoji. Ona nije registrirana, nema svoj pečat, nema ništa, prema tome ništa im se nije moglo niti obustaviti, jer još uvijek nisu formirani. Što se tiče udruge udovica poginulih branitelja, tu je stvar jasna. Ove udruge proistekle iz Domovinskog rata kao i svaka druga udruga spadaju u onaj dio kojeg mi nazivamo nevladin sektor. Iz općinskog proračuna se mogu izdvajati novci za nevladin sektor i izdvajaju se ali onog trenutka kada se neka od udruga, poglavito ako se to radi o predsjedniku udruge, počne aktivno baviti politikom čak na način da ide na listu bilo koje stranke to više nije nevladin sektor i tada iz općinskog proračuna po zakonu se ne smiju izdvajati sredstva toj udruzi. Rješenje je veoma jednostavno, ili da se predsjednik te udruge predstane baviti politikom ili da da ostavku na mjestu predsjednika'', dodao je Vidić.

Jakiša Šimović optužio je Udrugu udovica za prekid suradnje s lokalnom vlasti i neispunjavanje financijskih obaveza.

''Najbitnije dvije stvari su ovdje su zašto je udruzi udovica Domovinskog rata i udruzi djece poginulih branitelja obustavljeno financiranje. Veoma jednostavno. Udruga udovica nije htjela napraviti financijsko izvješće, a Udruga djece poginulih branitelja nikad nije osnovana, ta udruga nema svoj pečat, ta udruga nije registrirana i ona je samo pod patronatom jedne udruge koja se ogradila od općinske vlasti'', rekao Jakiša Šimović iz stožerne Udruga za zaštitu identiteta i hrvatski nacionalni interesi.

Članovi udruga Domovinskog rata nemaju šta tražiti na listama

''Ključ problema je taj što predsjednici Udruga proisteklih iz Domovinskog rata nisu političke organizacije. Predsjednici Udruga nemaju što tražiti na političkim listama i da se bilo kojoj političkoj opciji opredijele. Oni trebaju raditi svoj posao i da se posvete svom članstvu i da vode brigu o njima, a ne da se bave politikom'', poručio je Davor Đugum iz Udruge pripadnika postrojbe HVO ''Ludvig Pavlović.

Punu podršku načelniku Vidiću dali su i iz Udruge nositelja ratnih odličja.

''Načelniku ovime dajemo punu podršku što se i vidi i jasno iz priopćenja za javnost. Dr. Vidić je sudionik rata, naš suborac i ograđujemo se od svih neistina i laži koje su upućene na njegov, ali i na naš račun'', kazao je Željko Matić iz Udruge nositelja ratnih odličja.

Sastanku nije nazočio jedino predstavnik Udruge udovica poginulih branitelja, jer je ranije predsjednica Udruge poslala službeni dopis prema načelniku općine kojim kaže da prekida svaku moguću vezu sa lokalnom vlašću u Općini Čapljina, što je bio razlog zbog kojeg ona danas nije bila pozvana na sastanak. Predsjednik HVIDRE Emil Buntić pozvan je na sastanak, ali nije se odazvao sastanku, a Udruga djece poginulih branitelja u Čapljini, koja se spominjala u medijima ne postoji i to je također predmet manipulacije onih koji žele manipulirati dakle takva udruga na području općine Čapljine ne postoji, poručeno je sa sastanka u Čapljini.

Podsjećamo, u Čapljini su odnosi između vlasti i dva vijećnika Čapljinske neovisne stranke - Čapljina u srcu (ČNS) postali zategnuti' nakon što je na prostorije trgovine namještaja Pere Previšića, inače vijećnika ČNS u OV Čapljina, bačena eksplozivna naprava, nakon čega je on fizički nasrnuo na načelnika općine Čapljina dr. Smiljana Vidića u njegovom uredu u zgradi Općine. Previšić je potom, zajedno sa predsjednikom Čapljinske neovisne stranke Mirkom Vasiljem, optužio Vidića u emisiji ''Bujica'' da je nalogodavac napada na njega i njegov objekt.

Kopirati
Drag cursor here to close