Afganistan

U zračnom napadu ubijen šef ISIL-a

Vijesti / Svijet | 13. 08. 2017. u 13:39 D.L.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američka vojska je objavila u nedjelju da je u zračnom napadu vođenom u četvrtak na sjeveroistoku zemlje ubila jednog visokog dužnosnika skupine Islamska država u Afganistanu, kao i druge lokalne šefove skupine.

General John Nicholson, zapovjednik američkih snaga u Afganistanu je rekao da je u zračnom napadu vođenom u četvrtak ubijen Abdul Rahman, šef skupine Islamska država za pokrajinu Kunar, poznate kao El-Khorasan.

Američka vojska je navela u srpnju da je ubila šefa El-Khorasana, Abu Sayeda u napadu na glavni stožer skupine 11. srpnja u pokrajini Kunar.

''Smrt Abdula Rahamna zadaje novi udarac visokom zapovjedništvu El-Khorasana'', naveo je general Nicholson u priopćenju i obećao džihadistima da će ih "progoniti sve dok više neće predstavljati prijetnju afganistanskom narodu i regiji".

On je dodao da su još trojica šefova skupine ubijena u tom napadu u pokrajini Kunar.

General Nicholson drži da je Abdul Raham bio emir skupine za pokrajinu Kunar i da je bio glavni kandidat za nasljeđivanje Abu Sayeda.

Abu Sayed je bio treći emir džihadističke organizacije u Afganistanu kojeg su smaknuli Washington i Kabul nakon Hafiza Sayeda Khana prošle godine i Abdula Hasiba krajem travnja ove godine.

ISIL, koja se povlači u Iraku i u Siriji, pojavila se na istoku Afganistana početkom 2015. i napreduje na sjeveru zemlje.

Kopirati
Drag cursor here to close