Masovno suđenje

U Turskoj počelo suđenje za 221 osumnjičenog za pokušaj puča

Vijesti / Flash | 22. 05. 2017. u 12:58 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U ponedjeljak je blizini Ankare počelo suđenje za 221 osumnjičenog za neuspjeli pokušaj vojnog puča prošlog srpnja.

Većina osumnjičenih za pokušaj svrgavanja predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana su visoki vojni dužnosnici, izvještava BBC.

Bivši zapovjednik zračnih snaga, Akin Ozturk, prvi je u dugom nizu optuženih. Neki su za njih tražili i smrtne kazne, iako turski zakon to ne dozvoljava.

U obračunu s organizatorima, policija je uhitila i dvoje nastavnika, koji su u štrajku glađu već 75 dana.

Nuriye Gulmen i Semih Ozakca na Twitteru su objavili da su uhićeni tijekom noći. Oni su među više od 100.000 državnih službenika otpuštenih nakon neuspjelog pokušaja vojnog puča u srpnju 2016. godine.

Podsjetimo, krajem svibnja policija Turske je pokrenula simultane operacije širom zemlje, uhićujući stotine ljudi za koje sumnja da su povezani s imamom sa sjedištem u SAD-u Fethullahom Gulenom.

Agencija navodi da su 803 osobe uhićene u racijama provedenim u svakoj od 81 turske pokrajine u srijedu ujutru. Osumnjičeni su navodni Gulenovi operativci koji su davali naređenja sljedbenicima unutar policijskih snaga.

Oko 8.500 policajaca sudjelovalo je u operaciji, javila je Anadolija.

Uhićenja su dio kampanje provedene nakon propalog pokušaja puča prošlog ljeta, za koji turske vlasti tvrde da je orkestriran od Gulenovih pristalica. Više od 47.000 je uhićeno nakon vojnog udara, priopćilo je tursko ministarstvo unutrašnjih poslova, među kojima 10.700 policajaca i 4.700 pripadnika vojske. Gulen negira povezanost s pučem.

Kopirati
Drag cursor here to close