GPBiH

U samo tri mjeseca 81 osoba otkrivena u ilegalnom prelasku bh. granica

Vijesti / Flash | 22. 05. 2017. u 13:36 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Službenici Jedinice granične policije Izačić 20. svibnja spriječili su krijumčarenje osam državljana afroazijskog porijekla koji su pokušali ilegalno prijeći državnu granicu i preko bh. teritorija namjeravali otići u zemlje Europske unije, izvijestila je u ponedjeljak Granična policija BiH.

Otkriveni su u mjestu Vikići na području Bihaća. Zbog postojanja osnova sumnje da je počinio kazneno djelo "krijumčarenje osoba", lišen je slobode R.N. (1979.), državljanin Bosne i Hercegovine. Protiv njega Tužiteljstvu BiH bit će dostavljen izvještaj zbog kaznenog djela "krijumčarenje osoba". Ilegalni migranti nisu posjedovali identifikacijske dokumente, a u razgovoru sa službenicima JGP Izačić izjavili su da dolaze iz Afganistana, Šri Lanke i Pakistana. Predani su Službi za poslove sa strancima BiH na daljnje postupanje.

Tijekom ove godine zabilježen je povećan broj ilegalnih prelazaka državne granice. Direktor Granične policije BiH Zoran Galić ističe kako je za tri mjeseca 2017. u ilegalnom prelasku državne granice otkrivena 81 osoba, što je više za 40 ili 97,56 posto u odnosu na isto razdoblje 2016. Od ukupnog broja otkrivenih osoba, 79 je otkriveno prilikom ilegalnog ulaska u BiH, dok su prilikom ilegalnog izlaska iz BiH otkrivene dvije osobe. Na graničnim prijelazima otkriveno je 36, a izvan njih 45 osoba.

"U ilegalnom prelasku najviše je otkriveno državljana Pakistana 35, Sirije 10, nositelja putne isprave s oznakom Kosovo deset, BiH šest, Afganistana pet, Srbije četiri, Iraka tri, Alžira dva, Indije dva, jedna osoba bez državljanstva i po jedan državljanin Irana, Turske i Palestine", kaže direktor Galić dodavši da GPBiH poduzima niz preventivnih, odnosno represivnih mjera i radnji u cilju suzbijanja ilegalnih migracija preko teritorija BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close