Muradif Hamzabegović

U Rijeci će se suditi ratniku islamske države iz BiH

Vijesti / Flash | 20. 01. 2017. u 12:25 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Županijski sud u Rijeci odlučio je da će se u odsutnosti suditi 57-godišnjem Muradifu Hamzabegoviću – rodom iz Zvornika u BiH, s posljednjom poznatom adresom u Tuzli, nedostupnom hrvatskom i BiH pravosuđu – kojeg optužnica Županijskog državnog odvjetništva u Puli tereti za protuzakonito prebacivanje migranata preko državne granice, objavio je Novi list.

Riječke novine navode kao rješenje suda da će se u Rijeci nekome suditi u odsutnosti za to kazneno djelo i ne bi bila neka vijest da Muradif Hamzabegović nije čovjek o kojem su mediji, pogotovo oni iz BiH, niz puta pisali kao o istaknutom sljedbeniku vehabijskog pokreta koji je otišao kao borac u krvavi građanski rat u Siriji, uz to ima deblji kriminalni dosje u BiH, a osuđivan je i za delikte zbog kojih će se procesuirati u Rijeci.

U obrazloženju odluke navodi se da Hamzabegović ima prijavljeno prebivalište u Tuzli, da su mu na adresu u naselju Husino slani pozivi za raspravu koje nije primio, s naznakom ''otputovao''. Dodaje se i da su, prema podacima Interpola, protiv njega na snazi tri potrage u BiH, a od veljače 2014. godine međunarodna potraga radi uhićenja i izručenja BiH, koja također nije realizirana.

''Proizlazi da se Muradif Hamzabegović krije, da je u bijegu i nedostupan državnim tijelima, kako BiH, tako i Hrvatske. Osobito važan razlog da mu se sudi u odsutnosti jest u činjenici da se optuženik tereti za kaznena djela počinjena s još jednom osobom, da je optužnica podignuta 2009. godine i da se radi o kaznenim djelima s međunarodnim elementom'', navodi se u zaključku riječkog suda.

Lice Muradifa Hamzabegovića i dalje se nalazi na tjeralici Interpola, kao člana kriminalne organizacije koja se bavi krijumčarenjem ljudi. U napisima u bosanskohercegovačkim medijima posljednjih godina Hamzabegović je često puta istican kao sljedbenik vehabizma, islamskog pokreta u BiH. Vjeruje se da su vehabije, koji imaju svoje džemate u nizu gradova i mjesta u BiH, organizirali slanje dobrovoljaca za Islamsku državu u Siriju i Irak, a pretpostavlja se da se tamo za IS bori više stotina bosanskohercegovačkih vehabija.

Muradif Hamzabegović je, među ostalim, u medijima spominjan u kontekstu pogibije 21-godišnjeg žitelja zeničkog naselja Gornja Gračanica koji je u krvavi građanski rat u Siriji otišao samo tri-četiri mjeseca prije tragične smrti. Na daleki je put, navodno, krenuo kombijem u vlasništvu upravo Muradifa Hamzabegovića – čovjeka s, kako se navodi, debelim policijskim dosjeom – preko Srbije, Bugarske i Turske. Hamzabegović je prije četiri godine presudom Suda BiH osuđen na šest godina zatvora i novčanu kaznu od 20.000 konvertibilnih maraka zbog krijumčarenja migranata, kojima je naplaćivao po 1.500 eura za ilegalni ulazak u zemlje zapadne Europe. No, Hamzabegović je – umjesto u zatvor – otišao u džihad, s namjerom da se dulje vrijeme ne vrati u BiH, piše Novi list.

Po pisanju nekih medija, Hamzabegović je iz Sirije nastavio s organiziranjem dolazaka drugih bosanskih ratnika kojima je polazište u Gornjoj Maoči, najznačajnijem punktu za regrutaciju bosanskih mudžahedina. Kritički autori Hamzabegovića optužuju da je u ratnom kaosu prepoznao novu priliku za zaradu, da se izvrsno snašao na crnom tržištu. Navodi se da je razvio unosan biznis i švercom svakojake robe za samo pola godine kupio kuću u Azazu, gradiću u Siriji, smještenom 30-ak kilometara od Alepa.

O Muradifu Hamzabegoviću, specijaliziranom za krijumčarenje ljudi iz ratnih područja prema Europi, pisano je i kao o čovjeku za kojeg se vjeruje da je pomogao Nusretu Imamoviću, traženom svjetskom teroristu, da izbjegne iz BiH u Siriju. Imamović iz Gornje Maoče je prije dvije godine, kao vođa vehabijskog pokreta u BiH, uvršten na listu deset najvećih i najopasnijih terorista u svijetu.

Prije pet godina objavljena je i vijest da je šest kilograma eksploziva pronađeno u objektu u Husinu kod Tuzle koji koristi pripadnik vehabijskog pokreta Muradif Hamzabegović.

Kopirati
Drag cursor here to close