BiH treba odlučiti

U OHR-u bez komentara na 'ustavnu krizu' u BiH

Vijesti / Flash | 16. 02. 2017. u 15:40 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U centru pozornosti OHR-a u BiH su politička stabilnost, te eventualna negativna reagiranja koja može da izazove zahtjev za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu, rečeno je Srni u ovoj međunarodnoj organizaciji.

U OHR-u nisu željeli komentirati nastalu ustavnu krizu u BiH koja je krenula sa najavom lidera SDA Bakira Izetbegovića o mogućoj reviziji tužbe, niti antiustavno djelovanje bošnjačkih političara, napominjući da se "OHR u načelu suzdržava od komentiranja konkretnih sudskih predmeta, pogotovo kada se ne odnose direktno na Dayton".

"Na BiH je da odluči jesu li stvoreni uvjeti za reviziju, a Međunarodni sud pravde će ocijeniti je li zahtjev za reviziju prihvatljiv", rečeno je Srni u OHR-u.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić i zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma parlamenta BiH Mladen Bosić upozorili su jučer na opasnost od urušavanja ustavno-pravnog poretka BiH, a sve na štetu interesa Republike Srpske i srpskog naroda u BiH.

Ivanić je osudio antiustavno djelovanje bošnjačkih političara i naglasio da je to pitanje za OHR.
Predsjednik SDA Bakir Izetbegović rekao je da će biti revizije tužbe BiH protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu ukoliko ekspertska grupa, predvođena nekadašnjim agentom Sakibom Softićem, procijeni da za to ima elemenata.

Podsjetimo, NDP je najavio pokretanje kaznene odgovornosti protiv Šefika Džaferovića, Bakira Izetbegovića i Sakiba Softića zbog revizije tužbe, tvrdeći da Sakib Softić nema legitimitet.

Inače,Nezavisne novine su objavile da je Sakib Softić, bivši agent BiH pred Međunarodnim sudom pravde (MSP) u Haagu, prema svim relevantnim i dostupnim podacima više nema legitimitet zastupanja BiH, jer mu je istekao mandat, a novi nikada nije obnovljen.

Naime, Fondacija "Pravda za BiH", koja financira troškove tužbe BiH protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu, svojevremeno je, negdje 2010. godine, od Bakira Izetbegovića i Željka Komšića, koji su bili u tadašnjoj postavi Predsjedništva BiH uz Nebojšu Radmanovića, zatražila obnovu Softićevog mandata, no njih dvojica im na taj zahtjev, navodno, nikada nisu odgovorila.

Podsjetimo također i da su predsjednici SNSD-a i HDZ-a BiH Milorad Dodik i Dragan Čović izjavili kako su protiv ponovnog pokretanja tužbe BiH protiv Srbije za genicid.

Čović smatra kako bi takva tužba napravila kolaps u funkcioniranu vlasti BiH, dok je Dodik kazao kako je to unilateralna aktivnost bošnjačke strane.

Isto je rekao i predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, navodeći da bi pokretanje takve tužbe moglo biti uvod u novu krizu. Također, ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak, rekao je kako bi revizija tužbe Bosne i Hercegovine protiv Srbije bila bi velika greška i ponovo bi nas okrenula prema prošlosti, umjesto da zajednički gradimo budućnost.

Kopirati
Drag cursor here to close