Hello!

U nekim županijama na Upitnik odgovarala samo jedna osoba

Vijesti / BiH-EU | 14. 02. 2017. u 07:55 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Najveći izazov državnih službenicima bio je prevladavanje nedostatka ljudskih resursa te informacija potrebnih za proces europskih integracija'', potvrđeno je za Bljesak.info iz Vanjsko političke inicijative BiH.

Naime, inicijativa je u sklopu projekta ''Podrška procesu europskih integracija u Federaciji BiH'' u partnerstvu s Public Administration International iz Londona, održala niz radionica na temu ''Priprema za odgovaranje na Upitnik Europske komisije na razini županija FBiH''.

Na njima je sudjelovalo više od 260 državnih službenika iz devet županija Federacije BiH.

''Ovu aktivnost smo koncipirali u konsultacijama s Direkcijom za europske integracije Bosne i Hercegovine, koja je regionalnim konferencijama održavanim širom zemlje već i sama obuhvatila istim sadržajem 600 državnih službenika uključenih u proces odgovaranja na Upitnik. Potrudili smo se da ove dvije aktivnosti budu metodološki bliske i komplementarne, s tim da smo program za županije više prilagodili njihovim ustavnim nadležnostima'', naveli su iz Vanjsko političke inicijative BiH.

Kažu kako je čest slučaj da u pojedinim ministarstvima, posebice u manjim županijama, nerijetko veliki obujam posla radi samo jedna osoba. Navode kako su tijekom projektnih aktivnosti primijetili entuzijazam državnih službenika, profesionalnu radoznalost, ali i strepnju od zahtjevnosti procesa.

''Mi ovo pripisujemo prvenstveno osjećaju profesionalne odgovornosti koju veliki broj ovih ljudi osjeća. Nastojimo ovim ljudima osigurati adekvatne i verificirane obuke i kvalitetne savjete'', naveli su iz Vanjsko političke inicijative BiH.

Podsjećamo, ranije je iz diplomatskih izvora za Bljesak.info potvrđeno kako u krugovima europske diplomacije vlada mišljenje da će najveća prepreka biti ispunjavanje upitnika zbog, kako kažu, niskih kapaciteta državne administracije, posebno nižih razina vlasti.

Iz Vlade Hercegovačko-neretvanske županije potvrđeno nam je kako su još u travnju prošle godine dobili ''probni'' upitnik, a sredinom prosinca i ''pravi'' te da su službenici županijskih ministarstava sudjelovali u raznim aktivnostima vezana za upitnike.

''Vlada utemeljila koordinacijsko tijelo te ej donesena odluka kojom su imenovani nositelji aktivnosti po poglavljima'', rečeno nam je iz Vlade HNŽ-a uz potvrdu kako nije bilo kašnjenja u odgovorima te da su zadovoljni odrađenim.
Iz Vanjsko političke inicijative BiH kažu kako je Upitnik Europske komisije prije svega, do sada, najkonkretniji test spremnosti Bosne i Hercegovine da se deklarativni konsenzus o europskim integracijama prevede u radni.

''Istovremeno, ovo je test i za političku i administrativnu kulturu u BiH. Odgovaranje na Upitnik je i prilika da odvojimo tehnički od političkog procesa, te da jasno testiramo mehanizam koordinacije koji je kod nas specifičan i posebno zahtjevan zbog uključenosti velikog broja institucija i razina odlučivanja. Mi smo možda i prva zemlja koja i tijekom samog procesa odgovaranja na Upitnik istovremeno morati bitno unapređivati sustav i izaći iz uobičajenih neproduktivnih matrica ponašanja, ili naprosto riskiramo da mišljenje Europske komisije o našoj spremnosti za proces pregovaranja o članstvu u Europsku uniju ne bude povoljno'', naveli su iz Inicijative za Bljesak.info.

No, kako to kod nas biva, upitnik je izazvao i političke trzavice pa je tako objavljeno da je unošenje podataka iz Republike Srpske u središnji sustav za odgovore zakasnilo. Na to je reagirao Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, koji je rekao kako ne treba žuriti jer o nekim pitanjima treba razmisliti.

Loptu je spustila glasnogovornica Direkcije za europske integracije BiH Marina Kavaz-Siručić rekavši kako će se odgovori moći unijeti i naknadno.

Manuel Munteanu iz Generalne direkcije Europske komisije za europsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju pojasnio je pak na konferenciji EU na temu sudjelovanja civilnog društva u postupku odgovaranja na pitanja iz Upitnika EU daje ipak kvaliteta odgovora važnija od tempa odgovaranja.

''Europska komisija očekuje kvalitetne, konsolidirane i koordinirane odgovore na pitanja'', rekao je Munteanu.

Nakon što do 30. siječnja nije popunjen zajednički sustav odgovorima iz Republike Srpske, Halid Genjac iz Komisije za EU integracije Parlamenta BiH rekao je kako se strahuje od opstrukcija dok je istog mišljenja i predsjedatelj Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.

"Ako se dnevnopolitičke teme budu miješale u ovaj posao, moguće je da ćemo imati blokade", kazao je Zvizdić.

BiH ima rok do lipnja da u Bruxelles pošalje odgovore na više od 3.000 pitanja nakon čega će uslijediti izrada mišljenja ozahtjevu za članstvo.

Kopirati
Drag cursor here to close