Tribina

U Mostaru se razgovaralo o sukobu ARBiH i HVO, zločinima, Haagu

Vijesti / Flash | 31. 03. 2017. u 22:13 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tribina i izložba fotografija pod nazivom 'Zločin, Hag - kazna' održana je u petak navečer u Centru za kulturu Mostar, a govornici su bili Mehmed Dizdar, Ramiz Tiro i Seid ef. Smajkić.

Na početku programa prikazan je 15-minutni dokumentarni film o stradanjima u Mostaru, gdje su prisutni mogli vidjeti izvještaje o granatiranju grada, izvještajima stranih, ali i domaćih medija o događajima u Mostaru tijekom sukoba ARBiH i HVO-a.

"Ova knjiga i ovaj film koji ste mogli vidjeti pobuđuje impresije, bolna sjećanja kroz šta su Bošnjaci, ali i drugi i Srbi, prošli u Mostaru tijekom '93. godine", rekao je Alden Kajtaz koji je moderirao ovaj događaj.

"Moram reći da zadnjih deset dana naviru sjećanja kako je godišnjica kako smo pušteni iz logora, a onda i ovo što se događa oko suđenja u Haagu.

Ne mogu se oteti dojmu da se istina može izokrenuti, to mi nije jasno, ali još više boli. Ja sam bio u logorima Dretelj, Heliodrom i podrum Mašinskog fakulteta, ukupno 262 dana", rekao je profesor u mirovini Ramiz Tiro autor knjige 'Dretelj na vratima džehenema'.

"Ovi uznici u Haagu cijelu svoju obranu zasnivaju na lažima, nevjerojatnim lažima. Cijelu politiku imaju na lažima. Kada sam bio u logoru u Čapljini istovarili smo stotine kamiona humanitarne pomoći koji su trebali ići za Bosnu, a istovareni su u Čapljini", rekao je Dizdar autor knjige 'Suđeni Stolac'.

Muftija u mirovini Seid ef. Smajkić autor knjige 'Mostarsko muftijstvo 1992. – 2012.' u svom obraćanju prisutnima akcenat je stavio na dva dijela. Dio da je Herceg-Bosna utemeljena na zločinu i dio da je laž kako je Armija RBiH ta koja je usljed gubitka pozicija krenula da to nadomjesti na prostorima tzv. Herceg-Bosne.

Organizator tribine i izložbe je Vijeće kongresa bošnjačkih intelektualaca.

Kopirati
Drag cursor here to close