Pomoć

U mirnoj šetnji za Siriju Mostarcima 'pomogli' građani drugih gradova

Vijesti / Flash | 23. 12. 2016. u 14:20 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mostarci su danas prikupljali pomoć za sirijski narod i mirnom šetnjom ulicama grada poslali poruku suosjećanja s narodom Sirije, javlja agencija Anadolija.

Mirna šetnja održana je od Trga Musala kroz Cernicu prema hotelu Ruža, pa preko Starog mosta, te Titovom ulicom do Trga Musala gdje je prikupljana pomoć narodu Sirije u organizaciji humanitarne udruge "Solidarnost BiH"i Internacionalne humanitarne organizacije IHH.

"U Mostar je stizala pomoć kad je bilo potrebno sa svih strana i sad je naša obveza da i mi koliko god možemo pomognemo", komentar je građana, koji su se u današnjoj akcijom prikupljanja pomoći prisjetili ratnih stradanja i pomoći koja je njima tada pristizala.

"Podrška je dobra i treba pomagati koliko se može i pokazati jedinstvo, jer mi smo Halep. Krv njihova je naša krv, jer mi smo prošli taj rat. To je rat isti koji se tamo dešava. Žao mi je i nadam se da ćemo pomoći", kazao je Šemsudin Begović za Anadoliju.

"Žao mi je jadnog naroda koji strada. Neka im Bog zaustavi rat i neka bude mir i rahatluk i čitavom svijetu", kazao je Ahmet Džumhur za Anadoliju.

Jedan od organizatora današnjeg skupa Haris Hindić ističe kako će u koordinaciji sa humanitarnom organizacijom Solidarnost iz Zenice, koja odavno prikupljaju sredstva, pomoć u hrani, poslati u Ildib.

"U Idlibu se humanitane organizacije Turske već danima pripremaju da prime u jednom velikom kampu izbjeglice iz Halepa. Mi se solidarišemo i pridružujemo toj akciji na ovaj način, da simbolično damo svoj doprinos i pokažemo naše suosjećanje i nezadovoljstvo na isti način onim što se događa našoj braći muslimanima u Siriji", kazao je Hindić za Anadoliju.

No, kako neslužbeno doznaje Bljesak.info, u ovoj akciji sudjelovali su građani iz drugih gradova u BiH kojih je bilo više nego Mostaraca. 

Kopirati
Drag cursor here to close