Softić

U BiH postoji snažan zakonodavni okvir za borbu protiv govora mržnje

Vijesti / Flash | 16. 09. 2016. u 12:42 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Safet Softić kazao je danas na Europskoj konferenciji predsjednika parlamenata država članica Vijeća Europe u Strassbourgu da u BiH postoji snažan zakonodavni i institucionalni okvir za borbu protiv govora mržnje.

Govoreći o temi "Mobilizacija parlamenata u borbi protiv mržnje za inkluzivna i nerasistička društva", predsjedavajući Softić ukazao je na činjenicu da je Zastupnički dom PSBiH u svibnju ove godine usvojio Deklaraciju o osudi govora mržnje.

Istovremeno je upozorio na to da stupanj sankcioniranih incidenata govora mržnje u BiH nije na visokoj razini, zbog čega se u svom obraćanju založio za to da se nadležnim institucijama za zaštitu ljudskih prava osiguraju adekvatni materijalni i ljudski kapaciteti s ciljem poduzimanja aktivnosti edukacije i preventivnog djelovanja na suzbijanju govora mržnje u Bosni i Hercegovini.

Uvodno izlaganje o toj temi, kojom je počeo drugi dan Konferencije u Strassbourgu, imali su predsjednik njemačkog Bundestaga Norbert Lammert i veleposlanica "Pokreta bez mržnje" Vijeća Europe Anne Brasseur.

Konferencija će biti okončana danas usvajanjem zaključaka i preporukama državama članicama Vijeća Europe o ulozi parlamenata u promociji demokracije, ljudskih prava i vladavine prava, kao i u borbi protiv govora mržnje, diskriminacije i rasizma, priopćeno je iz PSBiH.

Kopirati
Drag cursor here to close