Različita kaznena djela

U akciji "Master" SIPA lišila slobode 21 osobu

Vijesti / Flash | 26. 05. 2017. u 13:02 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U operativnoj akciji kodnog naziva "Master" policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), postupajući po naredbama Suda BiH i Tužiteljstva BiH, pretresli su prostorije, stanove, vozila i ostale pokretne i nepokretne stvari više pravnih i fizičkih osoba, s ciljem pronalaska predmeta koji potiču iz izvršenja kaznenog djela 'Organizirani kriminal', u vezi sa kaznenim djelima 'Porezna utaja ili prijevara', 'Carinska prijevara', 'Primanje dara i drugih oblika koristi', 'Davanje dara i drugih oblika koristi' i 'Pranje novca'.

Tijekom akcije ''Master'' lišena je slobode 21 osoba, od kojih će 11 tijekom dana biti predano Tužiteljstvu BiH na dalje nadležno postupanje.

Izvršeno je ukupno 49 pretresa na više lokacija na području Sarajeva, Gradačca, Srebrenika, Gradiške, Banja Luke i Brčko Distrikta BiH, a pronađeni su i privremeno oduzeti predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem vođenju kaznenog postupka.

Oduzet je novac, u iznosima od 77.185 eura, 43.960 američkih dolara, 55.190 kuna, 22.430 srbijanskih dinara, 2.750 švicarskih franaka, 500 mađarskih forinti, te manji iznosi australijskih dolara, engleskih funti i turskih lira kao i poluautomatska puška, dva pištolja i 49 komada streljiva.

Pored navedenog, poduzete su mjere i radnje s ciljem blokade određenog broja tekućih računa za šest fizičkih i tri pravne osobe, te je izdano šest naloga za privremenu obustavu transakcija u ukupnom iznosu od 128.908,39 KM i 5.709,92 eura. Šteta po proračun institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH, koja je nastala kao rezultat izvršenja navedenih kaznenih djela, iznosi više od 4,5 milijuna KM, priopćeno je iz SIPA-e.

Operativnu akciju ''Master'' policijski službenici SIPA-e realiziraju u suradnji s policijskim službenicima MUP-a Republike Srpske, MUP-a Sarajevske županije, MUP-a Tuzlanske županije, MUP-a Zeničko-dobojske županije i MUP-a Srednjobosanske županije.

Kopirati
Drag cursor here to close