Završne riječi

Tužiteljstvo zatražilo osuđujuću presudu zbog zločina u Počitelju

Vijesti / Flash | 24. 02. 2017. u 17:29 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U završnoj riječi Tužiteljstvo BiH je zatražilo da Edin Sakoč bude proglašen krivim, smatrajući da je dokazano da je počinio silovanje te sudjelovao u ubojstvu dvije starice u Počitelju u srpnju 1992. godine. Tužitelj Stanko Blagić je naveo da je, na nesumnjiv način, dokazano da je optuženi Sakoč počinio ova djela.

On je kazao da su sve oštećene bile civili, da nisu bile naoružane niti na bilo koji način sudjelovale u neprijateljstvima. Dokazano je, kako je dodao, da je optuženi bio vojno angažiran u Hrvatskom vijeću obrane (HVO).

"T.Č. potvrđuje da su optuženi Sakoč i druga osoba bili u uniformi i da je Sakoča prepoznala kada je skinuo kapu s glave. I drugi svjedoci su ga poznavali i razgovarali s njim tu noć (...) Ni sam optuženi nije osporavao prisutnost tu noć", podsjetio je Blagić.

Navodi oštećene T.Č. u pročitanom iskazu, rekao je tužitelj, slažu se sa izjavama drugih svjedoka. Napomenuo je da su svjedoci potvrdili da je oštećena te noći bila s majkom i tetkom, te da je odvedena nasilu.

"Svjedok Mirsad Muminović navodi da je oštećenu doveo optuženi i da je nakon predaje pobjegao. Vidio je da je bila raščupana, poderana, da joj je haljina pocijepana... Svjedok 'A' opisuje oštećenu onako kako silovana žena može izgledati – bila je modra, izgrebana, krvava...", kazao je Blagić.

Tužitelj Blagić se osvrnuo na drugu točku optužnice, koja Sakoča tereti da se, nakon odvođenja T.Č., oko tri sata iza ponoći sa osobom po imenu Boban vratio u kuću Đuraškovića, gdje je Boban ubio dvije osobe. Tužitelj je rekao da je optuženi bio svjestan djelovanja drugog sudionika i da njihovo postupanje čini jednu cjelinu – ubojstvo dvije starice, navodi BIRN.

"Oni nisu tu slučajno došli. Došli su zajedno, znajući da su prije par sati tu ostavili dvije starice i bezobzirno pucali. Oni prave dogovor i zajednički se vraćaju u kuću Đuraškovića (...) Tužiteljstvo smatra dokazanim da je optuženi, koristeći ratne okolnosti i svoj položaj, silovao T.Č. znajući da je civil i bespomoćna, te sudjelovao u ubojstvu", izjavio je Blagić.

Zatražio je da se Sakoč proglasi krivim i da mu se izrekne kaznena sankcija u skladu sa zakonom. Obrana će završnu riječ iznijeti 3. ožujka.

Kopirati
Drag cursor here to close