Predložen pritvor

Tužiteljstvo predložilo pritvor za Radeljaša

Vijesti / Flash | 10. 11. 2016. u 17:15 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tužiteljstvo Kantona Sarajevo predložilo je kantonalnom sudu određivanje jednomjesečnog pritvora za Eseda Radešalja, a mjere zabrane za Jasminu Horo, Nedžada Kapetanovića i Jusufa Čauševića.

O prijedlogu Tužiteljstva Sud se treba izjasniti u roku od 24 sata.

Za Radeljaša je predložen pritvor zbog opasnosti utjecaja na svjedoke, prikrivanja dokaza i ponavljanja kaznenog djela, rečeno je Feni iz Tužilaštva.

Ostalim osumnjičenima su predložene mjere zabrane napuštanja države Bosne i Hercegovine i obavezno javljanje nadležnom organu. Za Čauševića je predložena i zabrana obavljanja posla u općinskoj službi Novi Grad u Sarajevu.

Esed Radeljaš, Jasmina Horo, Nedžad Kapetanović i Jusuf Čaušević uhićeni su u policijskoj akciji Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) kodnog naziva „Blok“.

Esed Radeljaš, bivši zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo i ministar u Vladi Bosanskopodrinjskog kantona, osumnjičen je za kaznena djela ovjeravanje neistinitog sadržaja, poticanje na zloupotrebu položaja, davanje dara i drugih oblika koristi te pranje novca.

Kako navode iz kantonalnog tužiteljstva, počinjenjem ovih kaznenih djela Radeljaš je sebi i drugima pribavio protivpravnu imovinsku korist od oko milijun KM.

Ostale osumnjičene osobe - pomoćnica bivšeg načelnika Općine Novi Grad Damira Hadžića Jasmina Horo te bivši pravobranitelj u ovoj općini Nedžad Kapetanović i šef općinskog Odsjeka za imovinsko-pravne poslove Jusuf Čaušević sumnjiče se da su Radeljašu omogućili da kroz upravni postupak nezakonito stekne novac i imovinu.

Kopirati
Drag cursor here to close