Zbog "etničkog čišćenja"

Tužiteljstvo BiH zatražilo izricanje osuđujuće presude Savinoviću

Vijesti / Flash | 11. 09. 2017. u 17:06 Ma.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tužiteljstvo BiH smatra da je dokazano etničko čišćenje počinjeno u Mostaru i da Saša Savinović treba da bude osuđen u skladu sa zakonskim propisima.

Iznoseći završnu riječ, tužitelj Sedin Idrizović je rekao da svi dokazi ukazuju da je Savinović, kao pripadnik Hrvatskog vijeća obrane (HVO), bio dio širokog sustavnog napada koji je počinjen nad bošnjačkim stanovništvom u Mostaru.

Idrizović se pozvao na iskaz S-1, zaštićene svjedokinje ubojstva koja se na teret stavljaju Savinoviću.

''Dokazali smo da je optuženi, kojeg je svjedokinja S-1 u detalje opisala, imao glavnu ulogu u ubojstvima Hatidže i Elvedine Kajtaz, desetogodišnje bebe Džejlane Kajtaz te Nade Frenjo, kao i nasilnom preseljenju S-2 i S-3 te Senade Harmandić u istočni dio Mostara”, kazao je tužitelj Idrizović.

Tijela ubijenih članova porodice Kajtaz i Nade Franjo pronađeni su na Bijelom brijegu, a tužitelj smatra da je i dokaz vještaka Hamze Žuje neoboriv dokaz o sudjelovanju optuženog u zločinima.

''Vještak je dokazao da su po tijelu ubijenih nastale rafalne povrede, kao i da je smrt bila nasilna'', dodao je Idrizović.

Tužiteljstvo BiH je optužilo Savinovića da je u periodu od svibnja do kraja 1993. godine, kao pripadnik Antiterorističke grupe ''Kažnjenička bojna – Benko Penavić'' HVO-a, sudjelovao u ubojstvima i prisilnom preseljenju civilnog bošnjačkog stanovništva na području Mostara.

Prema optužnici, Savinović je, s još trojicom vojnika HVO-a, 15. lipnja 1993. godine oko 21 sat upao u stan Nade Frenjo, u kojem se nalazilo još nekoliko osoba bošnjačke nacionalnosti, a među njima i jedna beba. Kako je navedeno, pripadnici HVO-a su iz stana izveli pet osoba, od kojih se jedna uspjela spasiti. Tijela ostale četiri žene, među kojima je bila beba, nađena su, otprilike pola sata kasnije, na Bijelom brijegu.

Tužiteljstvo smatra da je dokazano 'etničko čišćenje' Bošnjaka u Mostaru, što su potvrdili brojni svjedoci u ovom postupku.

''Bivši pripadnici HVO-a, potvrdili su da su Bošnjaci bili izvođeni iz stanova i ubijani. Potvrdili su i da su dnevno po 50 ubijenih Bošnjaka znali nalaziti po ulici'', dodao je Idrizović.

Tužiteljstvo je zatražilo osuđujuću kaznu u skladu sa zakonskim propisima.

Nastavak suđenja zakazan je za 2. listopad, kada je planirana završna riječ Obrane.

Kopirati
Drag cursor here to close