Vojska

Tužiteljstvo BiH 'poslušalo' ljevicu

Vijesti / Flash | 08. 02. 2017. u 07:46 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tužiteljstvo BiH formiralo je predmet protiv predsjedatelja Predsjedništva BiH Mladena Ivanića, ministrice obrane BiH Marine Pendeš i njezinih zamjenika na osnovu krivične prijave zbog sudjelovanja vojnika na obilježavanju Dana Republike Srpske, 9. siječnja u Banja Luci, potvrđeno je Nezavisnim novinama u Tužiteljstvu.

Krivičnu prijavu podnijeli su SDP BiH, DF i Građanski savez.

Ivanić je ranije rekao kako zna da je u Tužiteljstvu BiH formiran predmet, te da je postala praksa da se dužnosnici iz Srpske konstantno saslušavaju, što ne doprinosi boljim odnosima u BiH.

Zamjenik ministra obrane BiH Boris Jerinić rekao je da su u Predsjedništvu BiH imali radno-konsultativni sastanak na kojem su razgovarali i o izvještaju koji je načinio načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH Anto Jeleč o sudjelovanju pripadnika Trećeg pješadijskog puka na obilježavanju Dana Republike Srpske.

"Stavovi u Predsjedništvu BiH slični su onima koje i mi u Ministarstvu obrane imamo. Ni u Predsjedništvu BiH nemaju isto gledište kao ni mi u Ministarstvu obrane i to je činjenica. Smatraju da treba decidnije definirati procedure, mada ni članovi Predsjedništva BiH nisu detaljno izučili izvještaj, jer su ga dobili u ponedjeljak", rekao je Jerinić.

Kaže da će članovi Predsjedništva BiH vjerojatno tek naknadno, ukoliko se usuglase, donijeti neke zaključke. Jerinić vjeruje da će Predsjedništvo BiH donijeti smjernice o samim procedurama.

"Jasno su rekli da ih treba precizirati kako ih ne bi svatko tumačio na svoj način i kako to biva u BiH na trojak način", rekao je Jerinić te istaknuo kako su i u Predsjedništvu BiH konstatirali da nije utvrđena odgovornost nikoga u lancu odobravanja učešća vojnika.

Jerinić kaže kako će se o predmetu koji je formiran u Tužiteljstvu BiH odrediti kada dobije poziv i da mu nije jasno zbog čega se predmet formira, jer je i istraga u Ministarstvu obrane BiH potvrdila da nema odgovornosti.

Zamjenik ministra obrane BiH Sead Jusić kaže da je sastanak u Predsjedništvu bio konstruktivan, te da je konstatiorano da su Ministarstvo obrane i Oružane snage BiH "iz svega ovoga izašli još jači", te da će evidentirani propusti u budućnosti biti otklonjeni.

Kopirati
Drag cursor here to close