Analitičari

Tužitelji i suci prešli u politiku

Vijesti / Politika | 11. 09. 2017. u 08:13 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tužiteljstvo BiH ušlo je na politički teren, zabavilo se samo sobom i nepotrebnim prepucavanjem preko medija pokazuje svu neprofesionalnost i podređenost određenim političkim centrima moći, stav analitičara i sigurnosnih stručnjaka, koji kažu da priče u vezi s navodnim prisluškivanjem v.d. glavne tužiteljice Gordane Tadić pokazuju svu neorganiziranost i trulost pravosudno-sigurnosnog sustava u koji ulazi i kojim mešetari tko kako hoće.

"Sve što se radi, radi se za potrebe određenih političkih centara moći. Medijski se razvlačiti je apsolutno pogrešno, nepotrebno i neprofesionalno. Sve se odvija na rekla-kazala principu i to nema smisla da radi institucija koja treba da raspolaže isključivo činjenicama, a na taj način Tužiteljstvo BiH devalvira samo sebe", rekao je Goran Kovačević, profesor Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije u Sarajevu.

Ono što je zasad sigurno, mada još nema dovoljno informacija, jeste da Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) nije prisluškivala, bar ne službeno, Tadić i Ružicu Jukić, potpredsjednicu Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća BiH, koje opet, s druge strane, tvrde da su transkripti razgovora koji su dostavljeni Tužiteljstvu BiH točni i da je sigurno da su prisluškivane. Inače, transkripte razgovora Tužiteljstvu BiH je dostavio novinar Josip Šimić, podnoseći krivičnu prijavu protiv Dragana Mektića, ministra sigurnosti BiH.

Šimić je u pritvoru pod istragom za krivično djelo krivotvorenje isprave i lažno predstavljanje, međutim, prema pisanju medija, on je istražiteljima otkrio da je sporne dokumente dobio od dvojice navodnih radnika SIPA, za koje se kasnije ispostavilo da ne rade u toj agenciji, već je riječ o suspendiranim radnicima Službe za poslovanje sa strancima BiH - Josipu Kvesiću i Borisu Kodriću, pišu Nezavisne novine.

"Ovdje nije cilj da se išta raspetlja, već da se baca prašina u oči narodu i nitko do kraja ništa ne gura. Pritisak Ministarstva sigurnosti na pravosudne institucije je stalan, a s druge strane ne može Tužilaštvo BiH da se ponaša na način kako sada radi", rekao je Dragomir Jovičić, profesor na Fakultetu za bezbjednost i zaštitu u Banja Luci i bivši ministar unutarnjih poslova RS. Kaže da profesionalni kriteriji nisu bitni za dolazak na pozicije u sudove i tužiteljstava, te da djelomično zbog toga imamo sadašnju nenormalnu situaciju, koja je posljedica i činjenice da je organizacija sigurnosno-policijskog sustava suprotna teritorijalnoj podjeli države.

"Sve je ispolitizirano i ni na jedno profesionalno pitanje nema profesionalnog odgovora. Bitno je tko kome pripada, koju politiku zastupa i tužitelji i suci prešli su na taj teren i ne bave se uopće svojom profesijom", rekao je Jovičić Nezavisnim novinama.

Ono u vezi s čim se svi slažu jeste da se ni pod kojim uvjetima ne smije dozvoliti da ova afera bude zataškana i da se cijeli slučaj gurne pod tepih, jer, kako kažu, radi se o suviše ozbiljnim stvarima koje će imati dalekosežne posljedice po rad Tužiteljstva BiH i uopće pravosuđa u Bosni i Hercegovini.

Kopirati
Drag cursor here to close