Pravosuđe

Tužitelj tuži suca jer je rekao da nema hrabrosti za procesuiranje zapovjednika Armije BiH

Vijesti / Flash | 14. 04. 2017. u 09:53 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ured Disciplinskog tužitelja podnio je tužbu protiv suca Suda Bosne i Hercegovine Branka Perića.

Kako prenosi BIRN, tužba protiv Perića je podnesena na osnovu istrage pritužbi koju je disciplinskom tužitelju podnijelo Udruženje žrtava i svjedoka genocida u Bosni i Hercegovini.

Disciplinski tužitelj je izvršio istragu i utvrdio da postoji dovoljno dokaza da je Perić počinio povredu dužnosti.

Udruženje žrtava i svjedoka genocida Perića je prijavilo zbog njegovih medijskih istupa u Nezavisnim novinama u veljači 2015. godine. Prema prijavi, Perić je ''javno pozivao na optuživanje generala Armije BiH u čijoj su zoni odgovornosti počinjeni zločini nad srpskim civilima''.

''Perić je direktno subjektivno, pristrano i neprofesionalno kršeći osnovne principe pravosudne profesije pozivao na optuženje generala Armije BiH čime diskreditira i omalovažava institucije Tužiteljstva i Suda BiH, te sugerira što bi Tužiteljstvo BiH trebalo raditi'', navedeno je u prijavi Udruženja žrtava i svjedoka genocida.

Prema kolumni koja je objavljena u Nezavisnim novinama, Perić je naveo: ''Bilo bi ohrabrujuće i za politiku i za pravosuđe da se umjesto potpredsjednika Federacije BiH Mirsada Kebe u javnosti pojavio tužitelj koji je potpisao optužnicu protiv generala Armije BiH u čijoj su zoni ratne odgovornosti počinjeni zločini nad srpskim civilima. Ali na to će se, kako stvari stoje, još čekati. Koliko?''.

Perić u svojoj kolumni navodi kako ''u Sarajevu nema političke volje da se sudi komandantima Armije BiH'', kao i da su ''danas na vlasti politike koje su dovele mudžahedine i koje su im davale političku podršku''.

Kebo je krajem 2014. godine podnio krivičnu prijavu Tužiteljstvu BiH zbog sumnje o počinjenom ratnom zločinu nad civilima srpske nacionalnosti u mjestu Vozuća (općina Zavidovići) protiv tadašnjeg komandanta Trećeg korpusa Armije BiH Sakiba Mahmuljina i načelnika Centra službi sigurnosti Zenica Šefika Džaferovića.

Prijava protiv Džaferovića je odbačena dok se u Sudu BiH trenutno sudi Mahmuljinu. Optužnica protiv Mahmuljina je potvrđena krajem prosinca 2015. godine za zločine koji su počinili pripadnici odreda El-Mudžahidin u Vozući, a koje on nije spriječio niti kaznio počinitelje, navodi BIRN.

Kopirati
Drag cursor here to close