Domino efekt

Tužitelj iz RS na ratnim zločinima radi bez plaće

Vijesti / Flash | 30. 09. 2016. u 20:42 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon što je Europska komisija odlučila da izmijeni način uplate sredstava za pomoć u procesuiranju ratnih zločina, došlo je do kašnjenja u preuzimanju financijskih sredstava, zbog čega trenutno jedan tužitelj radi bez plate.

Iz Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća (VSTV) su Balkanskoj istraživačkoj mreži Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) kazali da trenutno na području Republike Srpske jedan tužitelj radi bez primanja s obzirom da nije osigurano privremeno financiranje iz proračuna dok se ne završi 'procedura izmjene načina financiranja'.

Europska komisija je odlučila da pomoć za procesuiranje ratnih zločina prestane uplaćivati u proračun, i da sredstva daje korisnicima u formi granta, navodi BIRN. "VSTV se u više navrata obraćao izvršnim vlastima i ukazivao na potrebu da u slučajevima kašnjenja u isplati donatorskih sredstava osiguraju privremeno financiranje plaća sudaca i tužitelja", rekli su u VSTV-u BiH.

Europska komisija je za procesuiranje predmeta ratnih zločina za period 2014.–2018. osigurala 14,8 milijuna eura proračunske podrške za sudove i tužiteljstva, nakon čega je u 16 tužiteljstava i šest sudova zaposleno ukupno 20 tužitelja i sedam sudaca te 115 stručnih savjetnika, suradnika i administrativno-tehničkih radnika.

Međutim, druga tranša isplate ovih sredstava je prošle godine bila blokirana jer BiH nije usvojila Strategiju za reformu sektora pravde, zbog čega je određeni broj tužitelja za ratne zločine ostao bez plaća, s pojedinim stručnim suradnicima su raskinuti ugovori, a novca je nedostajalo i za financiranje dolaska svjedoka.

Da bi se izbjeglo kašnjenje, izmijenjen je način uplate ostatka sredstava iz proračunske podrške u formi granta, potvrđeno je u Europskoj uniji (EU) u BiH.

"Da bi se ubuduće izbjegao rizik sličnih zakašnjenja prouzrokovanih time što vlasti zemlje korisnice ne ispune ili zakasne sa ispunjavanjem uvjeta postavljenih za proračunsku podršku, Europska komisija je odlučila, uz konsultacije sa relevantnim vlastima, da instrument proračunske podrške preinači u grant. Naime, ovaj instrument je izmijenjen s ciljem ubrzavanja isplate primanja i drugih troškova za procesuiranje ratnih zločina", navela je Jamila Milović-Halilović, glasnogovornica EU u BiH.

Ona je dodala da je sveukupni cilj podrške EU smanjenje broja predmeta ratnih zločina s poznatim osumnjičenima za najmanje polovinu do kraja 2018. godine.

Prema podacima od kraja prošle godine, pravosudnim institucijama u BiH ostaje da optuže ili obustave istrage protiv najmanje 7.000 prijavljenih da su počinili ratni zločin. Sredstva za tužitelja koji ne prima plaću bit će retroaktivno uplaćena nakon što se izvrši prebacivanje sredstava u formu granta.

Kopirati
Drag cursor here to close