Mladen Naletilić Tuta

Tuta u siječnju iznosi obranu za otmicu i poticanje na ubojstvo

Vijesti / Crna Kronika | 10. 12. 2014. u 15:39 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Haški osuđenik Mladen Naletilić Tuta u siječnju bi trebao iznijeti svoju obranu na suđenju u kojem ga se tereti da je kao zapovjednik tzv. Kažnjeničke bojne HVO-a 1993. oteo Roberta Nosića u policijskoj postaji u Ljubuškom te poticao na ubojstvo Damira Brekala 1995. u Širokom Brijegu.

Na ročištu u srijedu ispitan je još jedan od policajaca, Dalibor Mijan, koji je iz sjedišta tzv. Kažnjeničke bojne HVO-a trebao odvesti zatočene civile, među kojima je navodno bio i Brekalo. No, Mijan je poput svog bivšeg zapovjednika Zdravka Vranića, ispitanog u listopadu, kazao da Naletilić nije izlazio iz svoje prostorije dok je pucano u Brekala.

"Trebali smo ići po neke civile, koji su bili uhićeni. Kada smo došli do središta Kažnjeničke bojne, bili smo jako napeti i spremni na pucnjavu. Naređeno mi je da odem do prostorije u kojoj je bio Mladen Naletilić. Pokucao sam mu na vrata, a kada ih je otvorio, rekao sam mu da smo došli po civile", ispričao je svjedok. Dodao je i da je Tuta na to kazao "vodite ih" te zalupio vratima. Prisjetio se da je tada iza leđa čuo pucanj, nakon čega su se pojavili vojnici koji su vodili civile, a jedan od njih je bio ranjen u glavu.

Riječ je o zločinima zbog kojih je Naletilić na hrvatskoj granici uhićen još 1997. gotovo tri godine prije predaje Haškom sudu na kojem je u međuvremenu osuđen pa pušten iz zatvora nakon izdržane dvije trećine 20-godišnje kazne.

Kopirati
Drag cursor here to close