Osmanska pljuska

Turski hakeri izveli napad na mnoge profile na Twitteru

Vijesti / Flash | 15. 03. 2017. u 21:52 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kriza između Turske i Europe se prelila na Twitter masovnim hakiranjem računa koje su izveli navodni pro-Erdoganovi hakeri koji su postavili poruku o nacizmu Njemačke i Nizozemske.

To hakiranje koja je zahvatilo brojne Twitter račune, među kojima i organizacije Amnesty International, francuskog ministarstva gospodarstva i BBC Sjeverne Amerike dogodilo se usred diplomatske prepirke između Turske i europskih zemalja, posebice Nizozemske i Njemačke koje su otkazale izborne skupove podrške Erdoganu, ili odbile dati dozvole za sudjelovanje turskim ministrima.

Najmanje 140 znakova, nekoliko emotikona i kukasti križ, hakeri su zgusnuli poruku u zapaljivu retoriku kojom se koriste turski dužnosnici, na čelu s Erdoganom, od početka krize prema Njemačkoj i Nizozemskoj.

"#Nacistička Njemačka #Nacistička Nizozemska. Evo male osmanske pljuske za vas. #Sastanak 16. travnja. Želite znati što sam napisao? Naučite turski". pisalo je na turskom u poruci na piratiranim računima.

Major Twitter accounts hacked by attackers calling Germany, Netherlands Nazis over dealings with Turkey

Nakon poruke je uslijedio video sastavljen od izvadaka Erdoganovih govora, koji se nalazi usred kampanje za sporno jačanje predsjedničkih ovlasti na referendumu 16. travnja.

Piratirani su i računi bivšega francuskog premijera Alaina Juppea, bivšega njemačkog teniskog prvaka Borisa Beckera i njemačkog nogometnog kluba Borussia Dortmund.

Hakiran je i račun Europskog parlamenta, čiji je glasnogovornik objasnio kako drži da se to dogodilo zbog njihova stalnog bavljenja stanjem u Turskoj.

Glasnogovornik Twittera rekao je da su brzo lokalizirali izvor hakiranja čije je djelovanje smanjeno za trećinu.

Aplikacija Twitter Counter, bazirana u Nizozemskoj, pokrenula je istragu o hakiranju kojemu je izložena i koje je omogućilo kvarenje brojnih računa, rekao je glavni ravnatelj Omer Ginor, prenosi AFP.

Kopirati
Drag cursor here to close