Nova mjera

Turska vraća veo za žene u vojsci

Vijesti / Flash | 22. 02. 2017. u 16:08 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Turske vlasti ukinule su zabranu nošenja vela za žene koje služe kao časnice ili podčasnice u vojsci, javila je provladina novinska agencija Anadolija.

Ta je mjera simbolično značajna zbog statusa turske vojske kao zaštitnika sekularnosti od kada je Mustafa Kemal Ataturk 1923. godine osnovao Republiku Tursku. Odluka se odnosi i na studentice u vojnim školama.

Žene mogu, ako žele, nositi maramu "iste boje kao uniforma" bez šara i tako da im ne pokriva lice, prenijela je agencija pozivajući se na ministarstvo obrane. Mjera se odnosi na časnice, na časnice i podčasnice pod ugovorom i na kadete, dodala je agencija, piše Beta.

Ministarstvo obrane već je u studenom prošle godine ukinulo zabranu nošenja islamskog vela za civilno osoblje u vojsci. Nekoliko mjeseci ranije zabrana nošenja vela ukinuta je za žene koje služe u policiji.

Kritičari predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana optužuju ga da želi islamizirati tursko društvo.

Njegova vlada dozvolila je nošenje vela na sveučilištima i u parlamentu i u poslednje dvije godine u javnoj službi i u gimnazijama, na nezadovoljstvo pristalica Ataturkove sekularne Republike.

Turska vojska dugo je bila uporište sekularnosti u Turskoj, ali je njen politički uticaj znatno opao od propalog puča 15. srpnja prošle godine, nakon kojega su uslijedile čistke u redovima vojske.

Kopirati
Drag cursor here to close