Čistka

Turska ulovila 1000 tajnih imama

Vijesti / Flash | 27. 04. 2017. u 06:58 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Turske su vlasti rekle u srijedu da su uhitile više od tisuću "tajnih imama" koji su se ubacili u policiju u ime klerika sa sjedištem u SAD-u kojega predsjednik Tayyip Erdogan optužuje da ga je pokušao zbaciti prošloga srpnja.

Čistka diljem zemlje jedna je od najvećih operacija zadnjih mjeseci protiv osumnjičenih pristaša klerika Fethullaha Guelena, nekadašnjeg Erdoganova saveznika. Guelen niječe bilo kakav udio u puču koji su predvodili vojni časnici, piše Hina.

Ministar unutarnjih poslova Suleyman Soylu je rekao da je u noćnoj akciji cilj bila Guelenova mreža "koja se ubacila u naše policijske snage, nazvana 'tajni imami'".

"Tisuću i devet tajnih imama je privedeno do sada u 72 pokrajine, a operacija se nastavlja", rekao je novinarima u Ankari.

Još 9.103 pripadnika policijskih snaga su u srijedu suspendirani, rekao je policijski stožer u Ankari u priopćenju na svojoj internetskoj stranici, navodeći kao razlog navodnu povezanost s Guelenovom mrežom.

Nakon propalog pokušaja prevrata u srpnju vlasti su uhitile 40.000 ljudi i otpustile ili suspendirale 120.000 u nizu profesija među kojima vojnike, policajce, učitelje i državne službenike zbog navodnih veza s terorističkim skupinama.

Kopirati
Drag cursor here to close