''Odvezane ruke''

Turska: Odobreno produljenje izvanrednog stanja za još 3 mjeseca

Vijesti / Flash | 04. 01. 2017. u 07:51 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Turski parlament odobrio je tromjesečno produljenje izvanrednog stanja koje je prvi put proglašeno u srpnju nakon neuspjelog pokušaja državnog udara, tri dana nakon atentata u Istanbulu u kojem je poginulo 39 ljudi.

Izvanredno stanje koje je uvedeno nakon neuspjelog pokušaja puča 15. srpnja prošle godine produljuje se od 19. siječnja na daljnja tri mjeseca, piše Hina.

Ono vladi omogućuje zaobilaženje parlamenta u donošenju novih zakona i ograničavanje ili suspenziju prava i sloboda kad smatra da je to potrebno. Također omogućuje vladi otpuštanje dužnosnika i zatvaranje medijskih grupacija, te produljenje pritvora bez podizanja optužnice.

Turska vlada koja je zatražila od parlamenta produljenje izvanrednog stanja pojasnila je da je ono potrebno kako bi se iskorijenio utjecaj klerika Fetullaha Gulena unutar turskih institucija. Gulen, neprijatelj predsjednika Tayyipa Erdogana, zanijekao je da stoji iza pokušaja državnog udara za što ga tereti turska vlada.

Erdogan je krajem 2016. izvijestio EU da bi mogao produljiti izvanredno stanje na još tri mjeseca, pozivajući se na Francusku, također pogođenu atentatima, koja je učinila isto.

Što donosi izvanredno stanje

Inače, Zakonom o izvanrednom stanju, koji je na snazi od 1983. godine, kao jedna od najvažnijih odredbi omogućena je vladavina predsjedničkim dekretima.

Zakon predviđa da se izvanredno stanje u Turskoj proglašava u slučaju prirodnih katastrofa, epidemija, ekonomskih kriza i "u slučaju ozbiljnog remećenja javnog reda zbog, prvo: ozbiljnih nagovještaja nasilnih akcija čiji je cilj rušenje slobodnog demokratskog uređenja uspostavljenog Ustavom, ili temeljnih prava i sloboda; i, drugo: u slučaju nasilnih incidenata".

Trajanje izvanrednog stanja može produžiti turski Parlament, što je, na primjer, činjeno od 1987. godine, kada je izvanredno stanje proglašeno na jugoistoku Turske i trajalo je do 2002. godine.

Kontrola medija

Zakon predviđa zabranu i ograničavanje prometa u nekim mjestima, kretanje na nekim mjestima ili u određeno vrijeme, može se zapovjediti pretres osoba, vozila i zaplijena predmeta koji se smatraju dokaznim materijalom, može se građanima zapovjediti da stalno nose osobne dokumente sa sobom...

Mogu se, također, zabraniti tiskanje i distribucija novina, časopisa i drugog tiskanog materijala, uvesti kontrola svih oblika tiskanih i audio-vizualnih medija, kao i kazališnih predstava i filmova koji se javno prikazuju.

Uvođenjem izvanrednog stanja, po zakonu, ukidaju se sva ustavna ograničenja izdavanja predsjedničkih dekreta.

Kopirati
Drag cursor here to close