Turska i Rusija dogovorile primirje u Siriji, prekid vatre od ponoći
plan
OBJAVA: Srijeda, 28. prosinca 2016. 13:17
IZVOR: Anadolija
AUTOR: K.K.
Sirija rat panorama
0

Plan ima za cilj proširiti primirje u gradu Aleppu, dogovoreno uz tursko i rusko posredovanje u ovom mjesecu kako bi se omogućila evakuacija civila

Turska i Rusija suglasile su se oko plana prekida vatre za kompletni teritorij Sirije koji bi trebao stupiti na snagu u ponoć. Plan ima za cilj proširiti primirje u gradu Aleppu, dogovoreno uz tursko i rusko posredovanje u ovom mjesecu kako bi se omogućila evakuacija civila, na kompletnu zemlju, navodi agencija.

Poput ranijih planova o primirju koji su postignuti iz američko i rusko posredovanje, i ovaj, međutim, isključuje "terorističke" grupe. Ukoliko se pokaže uspješnim, plan će stvoriti osnovu za predstojeće političke pregovore između režima i opozicije uz nadzor Rusije i Turske u kazahstanskoj prijestonici Astani, dodaje se u agencijskoj vijesti. Turska i Rusija radit će na tome da plan da stupi na snagu u ponoć.

Nije bilo odmah jasno kako i gdje je plan dogovoren ali su u posljednje vrijeme održavani razgovori između Turske, Rusije i predstavnika sirijske opozicije u Ankari, navodi AFP. Ankara i Moskva podržavaju suprotstavljene strane u sirijskom građanskom ratu, dok Turska traži svrgavanje predsjednika Bashara al-Assada a Rusija je, skupa s Iranom, njegov ključni međunarodni saveznik.

Dvije zemlje počele su, međutim, tješnje surađivati u posljednjim mjesecima po pitanju Sirije, posebno nakon sporazuma postignutog ljetos o normalizaciji odnosa teško narušenih turskim obaranjem ruskog borbenog aviona u prošloj godini.

Ankara je ostala upadljivo tiha kada su Assadove snage podržane Rusijom prošlog tjedna preuzele kontrolu nad Aleppom, u najtežem porazu za pobunjenike u građanskom ratu do sada, piše AFP.

Komentari (0)
Komentari su djelo i osobno mišljenje naših posjetitelja, Bljesak.info ne odgovara za njih, kao ni za eventualne reakcije. Komentiranjem pristajete na Uvjete korištenja.
 :)
 :(
 :P
 :D
 :O
 ;)
 8)
 8|
 ]:(
 :\
 :|(
 3:)
 O:)
 :-*
Ovaj članak mogu komentirati samo registrirani korisnici. Molimo prijavite se za komentiranje. Prijavu možete izvršiti i preko Facebook i Google servisa.
Molimo popunite polja i pošaljite komentar.