Erdogan

Turska će pokopati zlo zvano terorizam

Vijesti / Svijet | 23. 12. 2016. u 15:50 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan poručio je danas u Izmiru kako je Turska odlučna u borbi protiv terorizma, te da će Turska pokopati zlo terorizma.

Erdogan je boravio je mjestu Aliaga, nedaleko od zapadnog turskog grada Izmira, gdje je prisustvovao svečanosti otvaranja plutajućeg LNG terminala, a tom prilikom se osvrnuo na aktualna događanja u Turskoj i regiji. Istaknuo je kako Turska nema naftu i plin, no poručio je kako ima jednu drugu značajnu prednost.

“Mi smo odlučni u namjeri da Turska postane jedna od 10 najjačih ekonomija svijeta. Vjerujemo u to”, rekao je Erdogan.

Govoreći o važnosti stabilnosti i sigunosti, koji su, kako je istaknuo, dva najbitnija faktora kada je u pitanju ekonomski prosperitet zemlje, Erdogan je poručio: “Akopogledate, svi napadi u posljednjih nekoliko godina imali su cilj narušavanje stabilnosti i sigurnosti".

"Cilj je da se Turskoj onemogući da razvije svoju energiju i ne inevestira, nego da se odvede u mrak i neizvjesnost. Nikada nismo nasjeli na takve igre, nego smo ih razotkrili”, rekao je Erdogan.

Erdogan se osvrnuo i na borbu protiv terorzima, te istaknuo kako je njegova zemlja odlučna u toj borbi, te da će "pokopati zlo zvano terorizam". Odgovorio je i onima koji se upliću u aktivnosti turskih snaga na teritoriju sjeverne Sirije, koji, kako je istaknuo, pitaju 'zar će Turska spasiti svijet?"

"Kada padne granata u naš grad Kilis, poručuju 'gdje su vlada i država?' Kada se krenemo boriti protiv onih koji bombarduju naše gradove, onda kažu 'zar ćemo mi spasiti svijet?' Vi ste naivini. Naravno da ćemo se boriti. Mi nismo uzaludno kazali da želimo regiju očišćenu od terorizma", kazao je Erdogan.

Dodao je da su “ranije kazali da se protiv terorizma neće boriti samo unutar Turske, nego i izvan granica".

"Trenutno smo u Al-Babu i tamo je skoro gotovo. Naše oružane snage, zajedno sa Oslobodilačkom vojskom Sirije zajedno riješavanju situaciju”, kazao je Erodgan.

Kopirati
Drag cursor here to close