Turska bi mogla produljiti izvanredno stanje
Erdogan
OBJAVA: Subota, 26. studenog 2016. 15:52
IZVOR: Bljesak.info
AUTOR: K.K.
Erdogan Recep Tayyip
1

U svom govoru u Istanbulu Erdogan je ponovno napao EU nakon što je Europski parlament podržao u četvrtak neobvezujuću rezoluciju u kojoj se poziva na "privremeno zamrzavanje" pristupnih pregovora

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan upozorio je u subotu EU da bi Turska mogla produljiti izvanredno stanje, koje je na snazi od neuspjelog državnog udara u srpnju, na još barem tri mjeseca, a istodobno je predsjednik Europske komisije pozvao Ankaru da ne podcjenjue upozorenja o zaustavljanju pregovora o članstvu te da provede reforme.

U svom govoru u Istanbulu Erdogan je ponovno napao EU nakon što je Europski parlament podržao u četvrtak neobvezujuću rezoluciju u kojoj se poziva na "privremeno zamrzavanje" pristupnih pregovora s Turskom zbog "neobuzdane" represije koja traje od neuspjela državnog udara u srpnju.

Također je ponovno zaprijetio da će vratiti smrtnu kaznu, što je odluka koja bi definitivno označila kraj pregovora s Ankarom, i rekao je da će po tom pitanju slušati turski narod, a ne "Hansa" i "Georgea" - navodeći dva česta europska imena.

Tijekom izvanrednog stnaja u Turskoj uhićeno je najmanje 37.000 ljudi, što je izazvalo uzbunu u Bruxellesu zbog razmjera čistki.

"Možda će izvanredno stanje biti produljeno za tri mjeseca a nakon toga možda za još tri mjeseca", kazao je. "To je odluka koju će donijeti vlada i parlament. Što vi imate s tim?", poručio je Erdogan Europskom parlamentu.

Podsjetio je da je Francuska također uvela izvanredno stanje nakon što je pogođena nizom islamističkih napada 2015. i optužio je Europski parlament za licemjerje.

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker rekao je da Turska ne bi smjela podcijeniti rezoluciju Europskog parlamenta o privremeno zamrzavanju pregovora, unatoč tome što je neobvezujuća, jer će imati utjecaj na europske prijestolnice koje odlučuju o članstvu.

Juncker je u intervjuu za belgijske novine La Libre Belgique u subotu odbacio Erdoganove prijetnje okončanjem migrantskog sporazuma koji je uvelike zaustavio priljev migranata u Europu s Blistog istoka i iz Azije. On je pozvao turskog predsjednika da provede potrebne reforme ako želi da turski građani putuju bez viza u EU, prenosi Hina.

Komentari (1)
Komentari su djelo i osobno mišljenje naših posjetitelja, Bljesak.info ne odgovara za njih, kao ni za eventualne reakcije. Komentiranjem pristajete na Uvjete korištenja.
 :)
 :(
 :P
 :D
 :O
 ;)
 8)
 8|
 ]:(
 :\
 :|(
 3:)
 O:)
 :-*
Ovaj članak mogu komentirati samo registrirani korisnici. Molimo prijavite se za komentiranje. Prijavu možete izvršiti i preko Facebook i Google servisa.
Molimo popunite polja i pošaljite komentar.
adis eminovic
1. adis eminovic
prije 303 dan.
Da se kojim slucajem desi drzavni udar u USA ili bilo kojoj clanici EU...Ameri bi pohapsili milione gradjana pa ne vidim zasto je sporno ako ovi hapse.
+17
-3
0
-
Chrome