Moderna brada

Turist kojeg je Al-Qaida pustila nakon šest godina prešao na islam

Vijesti / Flash | 10. 08. 2017. u 17:18 D.L.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon skoro šest godina zarobljeništva kod ogranka Al Qaide u Maliju, južnoafrički turist Stephen McGowan progovorio je prvi put u javnosti, te rekao da je primio islam, javlja Reuters. McGowan je uz osmijeh novinarima rekao da će zadržati dugu bradu.

''Vidim sad da su mnogi moji prijatelji pustili brade, to je postalo moderno'', rekao je na konferenciji za novinare. McGowan je pušten prošlog mjeseca, nakon što je zajedno s još četiri stranca otet dok su na motorima obilazili Mali.

Jedan od njih, njemačke nacionalnosti, ubijen je tijekom otmice. Nizozemac je oslobođen 2015. godine u akciji francuskih specijalaca, dok je Šveđanin oslobođen u lipnju ove godine. McGowan je nakon puštanja proveo nekoliko dana u bolnici na promatranju, a u javnosti se pojavio zajedno s ocem i suprugom.

''Ne vjerujem da su znali moju nacionalnost. Oni bi voljeli da sam bio recimo Britanac, jer bi tako najviše dobili. Oteli su me jer nisam bio musliman'', rekao je.

Pojasnio je da je u međuvremenu prešao s katoličanstva na islam, te mu je to olakšalo boravak.

''Nisam vjerovao kada su mi rekli da idem kući, mislio sam da je to šala. Teško je shvatiti kroz što sam prošao'', rekao je nasmiješeni McGowan.

Objasnio je da su ga vodili sa sobom kroz Saharu, često vezanog u kamionu. Najteže mu je pala vijest da mu je majka umrla, a to su mu priopćili kada su ga vozili kući.

Vlada Južnoafričke republike je priopćila da nije plaćen otkup, već je organizacija "Gift of the Givers" posredovala u pregovorima između Al-Qaide i vlade, a na kraju je taoc pušten "iz samilosti".

Kopirati
Drag cursor here to close