Federalni Dom naroda

Tufekčić: Nema parlamentarne većine; Martinović: Koalicija funkcionira

Vijesti / Flash | 01. 06. 2017. u 14:49 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Današnja sjednica Doma naroda Federalnog parlamenta pokazala je da parlamentarna većina ne postoji'', rekao je novinarima po završetku te sjednice dopredsjedavajući Doma i član Stranke demokratske akcije (SDA) Jasenko Tufekčić.

''Stranke koje inače čine većinu glasovale su drukčije od onoga što izjavljuju za parlamentarnom govornicom i u medijima'', kazao je Tufekčić i dodao da je njegova stranka stala glasovima iza svih akata Federalne vlade za razliku od Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH i Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH, iz čijih redova nije bilo podrške nekim od veoma važnih akata.

''HDZ i SBB nisu odgovorili zadatku", rekao je Tufekčić čije je mišljenje da ni opozicija danas ''nije položila test''. Odlukom izaslanika, članova opozicijske Socijaldemokratske partije (SDP) BiH, da ne glasuju ni o jednoj točki dnevnog reda zbog toga što, po njihovim tvrdnjama, sjednica nije sazvana u skladu s Poslovnikom, opozicija, po Tufekčićevom mišljenju, zapravo nije željala da se vidi kako će ona glasovati o važnim zakonima.

Članica većinske koalicije, Hrvatska demokratska zajednica, koja je bila suzdržana prilikom izjašnjavanja Doma o zakonu o mirovinskom i invalidskom osiguranju, predloženom iz Vlade, tražila je ono što je, po Tufekčićevim riječima, proračunski neizvodivo, a to je ozakonjenje većeg koeficijenta (14,3) za obračun visine budućih mirovina od koeficijenta koji je u zakonu predložila Vlada (13,6).

''Ni parlamentarna većina ni opozicija nisu danas položile test'', zaključak je Jasenka Tufekčića.

Predsjedavajući Kluba izaslanika hrvatskog naroda Tomislav Martinović (HDZ), za razliku od Tufekčića, ne dovodi u pitanje funkcioniranje koalicije.

''Ovo su demokratski standardi koji će se pojavljivati vjerojatno u budućnosti, ne moramo o svim temama imati isto mišljenje, ali bitno je da zajednički promišljamo isti pravac'', njegove su riječi.

Obrazlažući zašto HDZ, primjerice, nije podržao Vladin zakon o MIO, rekao je da bi predložena visina boda od 13,6 mogla dovesti do umanjenja mirovina prvenstveno umirovljenicima koji su radili cijelog života.

U tom smislu, kako tvrdi Martinović, bili bi najugroženiji budući umirovljenici iz policije i prosvjete, što je, po njegovim riječima, opredijelilo Klub Hrvata da amandmanom predloži povećanje koeficijenta na 14,3.

''S druge strane bili smo u nekom iščekivanju i vjerovali da će ipak korektor biti napravljen. Čak smo Vladi ponudili jednu drugu varijantu, što nismo izražavali danas, da se u zakon ugradi jamstvo da svi budući korisnici ispunjavanju uvjete za redovno umirovljenje,ukoliko budu u poziciji da njihove mirovine budu smanjene za pet posto u odnosu na postojeći zakon, da onda Vlada nađe mehanizam za izmjene i dopune zakona. Nažalost, ni tu nismo dobili zeleno svjetlo, što nas je u konačnici opredijelilo da ne glasujemo za predloženi zakon o PIO'', Martinovićeve su riječi.

Klub Hrvata očekuje u ''nekom drugom krugu, kada ovaj zakon bude na dnevnom redu, da Vlada malo temeljitije razmotri ovu našu primjedbu'', zaključio je.

Kopirati
Drag cursor here to close