Tuđmanova knjiga "Druga strana Rubikona - Politička strategija Alije Izetbegovića"
Politička filozofija
OBJAVA: Subota, 12. kolovoza 2017. 11:20
IZVOR: Fena
AUTOR: Z.S.
Tuđmanova knjiga Druga strana Rubikona - Politička strategija Alije Izetbegovića
6

Tuđman napominje da knjiga nudi građu za razumijevanje povijesnih prilika, odluka i događaja koji su oblikovali današnju BiH.

Knjigu hrvatskog saborskoga zastupnika Miroslava Tuđmana "Druga strana Rubikona – Politička strategija Alije Izetbegovića" objavila je Hrvatska sveučilišna naklada.

Tuđman u proslovu ističe da knjiga analizira motive i vrijednosti na kojima se temelji politička filozofija Alije Izetbegovića, prikazuje strateške ciljeve kojima je težio te raščlanjuje odluke i uporabu vojne sile kojima je izigravao međunarodne mirovne planove.

Napominje kako njegova knjiga može pomoći razumijevanju političke povijesti ratnih zbivanja, a posebno muslimansko-hrvatskog sukoba i ponašanja ključnih čimbenika u tom sukobu do Washingtonskih sporazuma.

"Izetbegović je smatrao da je presudna odrednica identiteta muslimanskoga naroda islam, odnosno da muslimani nisu nacija nego primarno vjerska zajednica", naglašava Tuđman i dodaje kako je takvo Izetbegovićevo shvaćanje identiteta muslimanskoga naroda ključna odrednica za razumijevanje njegove politike ustavnoga uređenja BiH, ali i vođenje međunarodne politike.

Po Tuđmanovim riječima, Izetbegovićeva politička strategija težila je ostvarenju jasno definiranih ciljeva, kojima su zapreka bile velikosrpska politika i agresija, zahtjevi Hrvata za federalnim uređenjem BiH i međunarodna zajednica sa svojim mirovnim planovima i uvjetima koji nisu bili kompatibilni s ciljevima muslimanskoga vodstva.

Knjiga se, naglašava Tuđman, posebno bavi motivima koji su doveli do muslimansko-hrvatskog sukoba i ciljevima koje je muslimanska politika namjeravala ostvariti ulazeći u sukob s HVO-om, kako bi demontirala političku strukturu HVO-a, odnosno ukinula Hrvatsku zajednicu Herceg Bosnu.

Tuđman napominje da knjiga nudi građu za razumijevanje povijesnih prilika, odluka i događaja koji su oblikovali današnju BiH.

Recenzent knjige akademik Davorin Rudolf smatra da je cilj Izetbegovićeve politike bilo ostvarivanje muslimanske dominacije u unitarnoj državi BiH.

"Nikakva federacija, konfederacija, nikakvi različiti nacionalni entiteti nisu dolazili u obzir", napominje Rudolf i dodaje kako je ta dominacija podrazumijevala i dominaciju islama, vjere koju je Izetbegović upio u mladosti školujući se u prestižnim islamskim središtima.

Knjiga "Druga strana Rubikona – Politička strategija Alije Izetbegovića" (443 str.) podijeljena je na pet dijelova – ishodišta i odrednice unitarne strategije Alije Izetbegovića, preuzimanje središnjih državnih institucija, na drugoj strani Rubikona, rat za teritorije će se nastaviti i državni suverenitet perfidnoga građanstva.Miroslav Tuđman (1946.) je istraživač u području informacijskih znanosti i nacionalne sigurnosti. Objavio je više knjiga, među kojima i knjige "Informacijsko ratište i informacijska znanost", "Programiranje istine" te "Programirane hereze i hrvatski otpori".

Komentari (6)
Komentari su djelo i osobno mišljenje naših posjetitelja, Bljesak.info ne odgovara za njih, kao ni za eventualne reakcije. Komentiranjem pristajete na Uvjete korištenja.
 :)
 :(
 :P
 :D
 :O
 ;)
 8)
 8|
 ]:(
 :\
 :|(
 3:)
 O:)
 :-*
Ovaj članak mogu komentirati samo registrirani korisnici. Molimo prijavite se za komentiranje. Prijavu možete izvršiti i preko Facebook i Google servisa.
Molimo popunite polja i pošaljite komentar.
DOSTA MOSTARAC
1. DOSTA MOSTARAC
prije 7 dan.
Pa neka Turci za osnovu serije o Aliji uzmu ovu knjigu. Starije generacije znaju da je ona u svojoj biti istinita.
+49
-102
12
BA
Chrome
Uskoro Eto
2. Uskoro Eto
prije 7 dan.
Može pisat i pričati tko što hoće, ali islamska država u europi nije moguća, to znaju i bošnjaci i rusi i amerikanci, ostalo su šupljaci!
+58
-56
22
BA
Chrome
Svetozar Kecmanovic
prije 7 dan.
Wolfe cuko gdjesi fififififif dodjiii na dodji na hahahahahahahaha
+27
-52
33
BA
Firefox
mate bulic
4. mate bulic
prije 5 dan.
mrchiiin ti isssa, 443 strani, pajdo moj ko ce ta g0vna procitat, vise strani. nego. upatstva od mojega dzondira 3 iljade kubika a caca.mi.uvik.govorija mate nos te. djava nije iljada nego. tisuca...
+37
-2
1
-
Chrome
Dežurni Korektor
5. Dežurni Korektor
prije 3 dan.
Lipo pričaš jezikom od kojeg je dobrim dijelom nastao takozvani jezik bošnjačkog naroda.
+0
-20
26
BA
Chrome
Dežurni Korektor
6. Dežurni Korektor
prije 2 dan.
Mate krvti, znaju judi da si ti isfrustrirani potur, ali meščini issati da te škuthor pravija   :P
+0
-0
0
BA
Chrome