Ostvarivanje ideologije

Tuđman: Cilj Izetbegovića bio muslimanska dominacija i unitarna BiH

Vijesti / Flash | 16. 08. 2017. u 05:21 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Miroslav Tuđman, sin nekadašnjeg predsjednika Hrvatske Franje Tuđmana, izjavio je da je cilj politike Alije Izetbegovića bio ostvarivanje muslimanske dominacije u unitarnoj državi BiH, u kojoj Srbi i Hrvati ne bi imali prava na ravnopravnost.

On je rekao da su prepreku za ostvarenje takve ideologije činili Srbi i Hrvati koji nisu željeli da prihvate unitarizaciju zemlje, te međunarodna zajednica sa svojim mirovnim planovima, prenosi Srna.

"Izetbegovićev zaključak bio je da BiH može da bude jedino unitarna država, i to država muslimanskog, odnosno bošnjačkog naroda", naveo je Miroslav Tuđman za RTRS.

On u svojoj knjizi "Druga strana Rubikona – politička strategija Alije Izetbegovića" piše da je Izetbegović imao tezu da Srbi i Hrvati imaju svoje matične države i da, prema tome, nemaju pravo na ravnopravnost u smislu ostvarivanja svojih nacionalnih interesa u BiH.

Miroslav Tuđman tvrdi da Izetbegović nije htio prihvatiti realnost u BiH – postojanje konstitutivnih naroda koji imaju pravo na suverenost i da zato nije htio da prihvati ni jedan mirovni plan.

"Oni mirovni planovi čiji je program bio da u BiH postoje tri konstitutivna naroda i da su ti narodi suvereni, te da se, prema tome, rješenje mora tražiti u federalnom ili konfederalnom ustrojstvu BiH, ili, drugim riječima, da svaki narod ima pravo na teritorijalni entitet", pojasnio je on.

On je naglasio da su mudžahedini dobivali državljanstvo BiH i prije oružanih sukoba, što im je kasnije omogućilo da ostanu ovdje nakon Daytonskog mirovnog sporazuma i šire islamizaciju bošnjačkog naroda.

Kopirati
Drag cursor here to close