Nakon Manchestera

Trump vrši pritisak na NATO i EU da učine više u borbi protiv terorizma

Vijesti / Flash | 25. 05. 2017. u 12:33 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američki predsjednik Donald Trump u četvrtak se sastao s čelnicima EU i NATO čelnicima, te je izvršio pritisak na njih da učine više u vezi s terorizmom nakon napada u Manchesteru.

Trump se prilikom dolaska u Bruxelles suočio s prosvjedima, ali je dočekan s dobrodošlicom na crvenom tepihu od svojih saveznika koji su bili željni uvjeriti ga da su njegove ranije kritike na njihov račun bile bespredmetne.

Unatoč tome što je Trump podržavao izlazak Britanije iz EU prošle godine, on je dočekan s osmijesima u sjedištu EU kada se susreo sa Donaldom Tuskom i Jean-Claude Junckerom, izvještava AFP.

''Cilj mi je uvjeriti predsjednika SAD-a da euroatlantizam znači suradnju slobodnog svijeta u sprečavanju postzapadnog svjetskog poretka'', napisao je na Twitteru prije sastanka šef Vijeća Europe i bivši poljski premijer Donald Tusk.

Međutim, Trumpov fokus je na terorizmu, pogotovo nakon smrtonosnog napada u Manchesteru, te će on tražiti od NATO-a da intenzivira svoju borbu protiv militanata.

Očekuje se da će NATO, kojeg je Trump nekad nazivao "zastarjelim", povinuti njegovim zahtjevima i formalno se priključiti koaliciji pod vodstvom SAD-a u borbi protiv ISIL-a.

Kopirati
Drag cursor here to close